Business Internaţional

Preţul aurului scade cu 1%, tras în jos de euro

Preţul aurului scade cu 1%, tras în jos de euro

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

13.01.2012, 18:23 189

Preţul aurului a scăzut vineri cu 1% după ce euro s-a depreciat puternic faţă de dolar în urma unei declaraţii a unei surse guvernamentale din zona euro potrivit căreia Standard&Poor's este pe cale să retrogradeze ratingurile mai multor state din uniunea monetară, transmite Reuters.

Declinul a fost limitat totuşi, pentru că investitorii aşteaptă confirmarea zvonurilor, iar aurul este pe care să încheie săptămâna în creştere şi să realizeze cele mai bune performanţe pe parcursul a două săptămâni din ultimele două luni.

La ora 15:17 GMT, aurul spot era tranzacţionat în scădere cu 1,1%, la 1.631,24 dolari uncia.

Contractele de pe piaţa americană cu livrare în februarie sunt în scădere cu 15,3 dolari, la 1.632,5 dolari uncia.

Reacţia aurului la extinderea crizei din zona euro a fost mixtă. Temerile legate de datoriile suverane din regiune au contribuit anul trecut la creşterea preţului aurului la un nivel record, chiar dacă dolarul s-a apreciat, dar în trimestrul al patrulea metalul preţios a evoluat în concordanţă cu alte mărfuri.

"Aurul este susţinut de aversiunea faţă de risc. Totuşi, dacă această aversiune urcă la un nivel foarte ridicat, aurul tinde să fie vândut alături de alte active mai riscante", a declarat Anne-Laure Tremblay, analist la BNP Paribas.

Ea a adăugat că este clar că problemele legate de datoriile suverane din zona euro nu s-au încheiat şi vor mai avea loc noi corecţii de preţuri pe piaţa aurului, în lunile următoare.

Euro a atins vineri un nou minim al ultimelor 16 luni, de 1,2623 dolari pe unitate, fiind cotat ulterior la 1,2648 dolari pe unitate, în scădere cu 1,4%.

Declinul a fost determinat de o declaraţie a unei surse guvernamentale din zona euro potrivit căreia Standard&Poor's ar urma să retrogradeze, posibil vineri, ratingurile mai multor ţări din zona euro, dar nu şi cele ale Germaniei şi Olandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO