Burse - Fonduri mutuale

Pe scurt despre cel mai mare fond de aur

Pe scurt despre cel mai mare fond de aur

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

26.12.2011, 00:25 1498

Are o valoare de peste 65 miliarde de dolari şi deţine 40,7 milioane de uncii de aur (1.267 tone de aur). Cel mai mare fond de investiţii în aur are rezerve de metal preţios mai mari şi decât multe dintre cele mai bogate state din lume.

Este vorba despre SPDR Gold Shares (listat la NYSEArca sub simbolul GLD), fond deschis de investiţii tranzacţionabil sau, în termeni anglo-saxoni, un Exchange Traded Fund (ETF).

SPDR Gold Shares este ETF-ul cu cea mai mare deţinere fizică de aur. Fondul deţine lingouri de aur depozitate la Londra şi încearcă să reflecte evoluţia preţului unei uncii de aur. Fiecare acţiune GLD este echivalentul unei zecimi dintr-o uncie de aur. O uncie de aur are 28,3 grame. O acţiune GLD costă circa 156 de dolari şi oferă un discount investitorilor faţă de echivalentul unei zecimi de uncii de aur, făcând astfel investiţia în aur mult mai accesibilă pentru investitorii mici care nu îşi permit să dea circa 1.600 de dolari pentru a cumpăra o uncie de aur.

Aurul este considerat un plasament sigur pe timp de criză când activele financiare îşi pierd din valoare. În acest an, aurul a înregistrat o creştere de peste 13%, în condiţiile în care principalii indici burseri sunt pe minus de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO