Business Internaţional

Preţul petrolului, în cădere după ce AIE s-a angajat să elibereze rezerve de petrol de 60 milioane barili

Preţul petrolului, în cădere după ce AIE s-a angajat să elibereze rezerve de petrol de 60 milioane barili

Autor: Marius Oncu

23.06.2011, 17:58 366

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat joi că vaelibera din rezerve strategice ale statelor membre 60 milioanebarili de petrol, pentru a reduce cotaţia barilului şi a sprijinieconomia mondială, iar declinul preţului petrolului s-a acceleratla 8,5 dolari pe baril, potrivit Reuters.

Jumătate din cantitate, respectiv 30 de milioane de barili, vafi asigurată de Statele Unite.

Anunţul celor 28 de state membre ale AIE, între care şi SUA,vine după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nua reuşit să crească producţia la o reuniune desfăşurată la 8 iunieşi în pofida asigurărilor Arabiei Saudite că va majora unilateralproducţia.

AIE va elibera pe piaţa mondială câte două milioane de barili depetrol pe zi pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, cu scopul dea suplini un deficit în aprovizionare rezultat din sistareaexporturilor Libiei.

Libia, membră a OPEC, exporta circa 1,2 milioane de barili pe ziînaintea declanşării unei revolte care a blocat producţia.

"Problema din Libia afectează piaţa mondială de ceva timp, iarefectul a devenit tot mai pronunţat", potrivit unui comunicat alAIE.

Aceasta este a treia eliberare în regim de urgenţă de petrol dinrezervele statelor AIE, organizaţie înfiinţată în 1974, după unembargou al statelor arabe.

Petrolul Brent, tranzacţionat ala Londra, a scăzut cu 8,49dolari, la 105,72 dolari până la 13:42 GMT, după ce a închismiercuri în urcare cu 3,26 dolari.

Pe piaţa din SUA, cotaţia ţiţeiului a scăzut cu peste 5 dolari,la 89,69 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO