Business Internaţional

Problemele economiei americane culcă la pământ bursele din SUA şi Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

23.06.2011, 17:33 197

Bursele din SUA au deschis şedinţa de tranzacţiobare de joi înscădere cu până la 1,2%, iar în Europa principale pieţe de acţiunicontinuă să evolueze negativ, în condiţiile în care cele mairecente date privind piaţa americană a muncii au intensificattemerile provocate de ritmul lent de revenire al celei mai marieconomii a lumii, potrivit Reuters.

Pe bursele americane, acţiunile companiilor din sectorulenergetic au suferit o lovitură după ce Agenţia Internaţionalăpentru Energie a anunţat că va alimenta piaţa cu petrol dinrezervele strategice pentru a acoperi lipsa livrărilor din Libia.Preţul ţiţeiului destinat pieţei din SUA s-a redus cu 5%, la 90,85de dolari pe baril.

Indicele industrial Dow Jones a pierdut 1,25% din valoare,Standard & Poor's 500 a scăzut cu 1,12%, iar Nasdaq a coborâtcu 1,26%.

Numărul cererilor noi pentru ajutoare de şomaj din SUA a crescutsăptămâna trecută mai mult decât s-au aşteptat analiştii, cu 9.000,la un nivel ajustat sezonier de 429.000, potrivit DepartamentuluiMuncii. Aceste date vin la o zi după ce preşedintele RezerveiFederale, Ben Bernanke, a oferit o perspectivă mai pesimistă pentrueconomia americană, reducând estimarea de creştere economică.

În Europa, indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a scăzutcu 1,6%, până la ora 14:22 GMT. Indicii DAX, al bursei de laFrankfurt, şi CAC 40, al pieţei de la Paris, au coborât cu 1,8%,respectiv 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO