Business Internaţional

Preturile materiilor prime au prins din nou viteza la vale. Sa fie doar o situatie temporara?

19.10.2008, 17:45 32

Din vara acestui an, cand materiile prime au inregistrat un nivel record pe fondul temerilor privind lipsa continua de oferta pe acest segment, graul si porumbul - doua dintre cerealele de baza - s-au prabusit cu mai mult de 40%. Pretul barilului de petrol a coborat, de asemenea, cu 44%, in timp ce metalele au inregistrat scaderi de pana la o treime din valoare.

Scaderea rapida a preturilor pe acest segment reprezinta o raza de speranta pentru consumatori pe fondul accentuarii turbulentelor economice, lasand mai multi bani in buzunarele acestora mai multi bani intr-un moment in care au nevoie disperata de ei. Pe piata americana pretul benzinei a inregistrat un ritm constant de scadere, in numai cinci zile la inceputul lunii octombrie coborand cu 24 de centi, pana la 3,2 dolari/galon (78 centi/litru).
Totusi, preturile pentru majoritatea materiilor prime raman ridicate vizavi de nivelurile inregistrate in ultimii ani.
Tendinta descendenta va continua insa, estimeaza analistii, pe fondul incetinirii cererii provocate de adancirea crizei economice globale.
Intrebarea care persista inca este in ce masura preturile vor reveni la nivelele istorice normale sau se vor lovi de o bariera - creata de dezvoltarea economiilor asiatice - care nu le va permite sa mai coboare.
Scaderea rapida a preturilor in ultima perioada a eliminat o parte din temerile referitoare la nivelul inflatiei, unul dintre motivele pentru care bancile centrale au ezitat mult timp sa reduca dobanzile.
Declinul preturilor materiilor prime a inceput inainte de ultimul val de panica de pe pietele bursiere, insa acesta a exacerbat si mai mult presiunile puse asupra segmentului marfurilor. Pretul petrolului a coborat cu 10% intr-o singura zi in prima parte a lunii octombrie, perioada in care s-a mentinut in jurul a 80 de dolari pe baril, mult sub recordul de 141 de dolari pe baril inregistrat in iulie anul acesta.
"Pretul materiilor prime a urmat acelasi cerc euforic care a putut fi intalnit si in cazul exploziei pietei imobiliare", a declarat Robert Shiller, profesor de economie la Yale University. "Am trait cu impresia ca lumea inregistreaza un ritm rapid de crestere, ca oamenii devin din ce in ce mai bogati si ca resursele incep sa se imputineze. O asemenea teorie nu este insa compatibila cu perioadele de declin economic", a adaugat el.
Unii analisti, in timp ce isi arata satisfactia pentru recentul declin al preturilor, cred ca acestea vor ramane peste nivelul mediu din ultimele decenii. Marfurile alimentare, in special, pot reprezenta o problema. Preturile de astazi sunt mult prea ridicate pentru a permite consumatorilor din anumite tari sa-si alcatuiasca o dieta adecvata, si asta in conditiile in care Natiunile Unite au avertizat ca preturile alimentelor vor ramane la standarde ridicate in urmatorii ani.
Explozia din ultimii ani a pietei materiilor prime au generat o lupta stransa pentru majorarea ofertei de produse. Fermierii au cautat sa intrebuinteze fiecare hectar de teren, companiile miniere au dezvoltat noi exploatari, iar companiile petroliere au mers pana la "marginea pamantului" pentru a extrage noi rezerve de hidrocarburi.
In multe cazuri, preturile au generat o scadere a cererii chiar si in cazurile in care oferta tocmai incepea sa se majoreze. Cresterea puternica inregistrata de productia de grau de anul acesta, datorata cresterii suprafetelor cultivate in Canada, Statele Unite si Rusia, a generat o scadere a pretului pana la 6 dolari pentru un busel, mai putin de jumatate din nivelul inregistrat in martie anul acesta. Boabele de soia au coborat sub 9 dolari pentru un busel, in parte ca urmare a cresterii suprafetelor cultivate din China si implicit a scaderii importurilor acestei tari.
Una dintre teoriile populare in randul economistilor este aceea ca preturile materiilor prime se afla abia la inceputul unei scaderi dramatice, pe fondul indreptarii multora dintre tarile dezvoltate spre recesiune economica. "In momentul in care ai o crestere continua timp de sapte ani, cu siguranta vei avea si o corectie care sa dureze mai mult de patru luni", a declarat Richard Feltes, vicepresedinte al firmei de cercetare MF Global Research.
"Vom asista la o continuare a declinului de pe piata imobiliara si cea de capital, declin care se va rasfrange si asupra materiilor prime", a adaugat el.
Totusi, o serie de economisti spun ca prabusirea semnificativa a preturilor materiilor prime este foarte putin probabila, in conditiile in care populatia din ce in ce mai numeroasa din tarile emergente nu da semne ca vrea sa renunte la cererea uriasa. Unii argumenteaza prin faptul ca majoritatea perioadelor recente de crestere a preturilor pentru materiile prime au durat de cel puti doua ori mai mult decat actuala perioada. Mai mult, in timpul acestora s-au inregistrat scaderi drastice inainte ca ascensiunea preturilor sa-si continue cursul. Desi situatia este diferita pentru fiecare materie prima in parte, preturile acestora au inregistrat minime record imediat dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001 si au urcat semnificativ in anii urmatorii in conditiile in care economia mondiala a continuat sa se intareasca.
Din 2001 pana la jumatatea acestui an, pretul barilului de petrol a urcat cu 800%, cel al cuprului cu 700%, iar cel al graului cu 400%.
Declinul din ultimele saptamani a afectat, de asemenea, majoritatea materiilor prime. Acesta a fost atat de abrupt incat o continuare in perioada urmatoare ar sterge castigurile inregistrate in ultimii sapte ani in doar cateva saptamani. Tocmai de aceea, unii analisti sugereaza ca declinul preturilor materiilor prime s-ar putea lovi de un obstacol foarte curand. "Cererea puternica pentru energie, alimente si materii prime industriale va reveni cat de curand", considera Michael Lewis, analist in cadrul Deutsche Bank.
Totusi, multi economisti spun ca pretul barilului de petrol ar putea cobori sub 70 de dolari in urmatoarele luni. Dar este foarte greu de crezut ca petrolul va ajunge sa fie cotat mult sub acest nivel. Titeiul este una dintre materiile nu foarte usor de gasit in situatia in care campurile petrolifere incep sa se epuizeze treptat.
In acelasi timp, costurile pentru exploatarea petrolului prin intermediul platformelor maritime raman foarte ridicate - in intervalul 60-70 de dolari pe baril. Iar acestea incep sa devina surse vitale de extractie a petrolului, ceea ce ar putea conduce la o stabilizare a pretului in jurul valorii de 70 de dolari pe baril. Mai mult, daca pretul isi va continua declinul, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol ar putea decide reducerea productiei de titei pentru a impiedica o asemenea situatie.
Pe segmentul mineralelor metalifere, analistii estimeaza o reducere a cererii in conditiile in care decliunl economic va reduce inevitabil numarul proiectelor industriale. Totusi, companiile miniere ar putea raspunde in fata unei asemenea provocari prin descurajarea creari unor noi exploatari. In momentul in care economia isi va reveni, acest lucru ar putea genera un dezechilibru intre cerere si oferta, declansand un nou val de crestere a preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO