Business Internaţional

Preţurile materiilor prime sunt la minimele ultimilor 13 ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

22.07.2015, 00:07 1449

Perspectiva ca Rezerva Federală americană să în­ceapă după aproape zece ani să majoreze dobânzile, ceea ce ar duce la aprecierea dolarului, şi supracapacităţile de producţie din întreaga lume au împins preţurile materiilor prime de pe pieţele internaţionale la cele mai scăzute niveluri din ultimii 13 ani.

Unii observatori văd în aceste scăderi sfârşitul superciclului materiilor prime, alţii ameninţarea deflaţiei care planează asupra vestului şi durere pentru monedele economiilor din America de Sud, iar cei mai pesimişti-începutul unei crize majore în Australia, una dintre economiile dezvoltate ale lumii.

Preţurile oţelului sunt cu 25% sub nivelul la care au început anul. Cotaţiile nichelului sunt cu 54% mai mici faţă de maximul atins în februarie 2011, iar gazele naturale s-au ieftinit cu 40% în aceeaşi perioadă. Preţurile gazelor naturale urmează de obicei cu o oarecare întârziere evoluţia cotaţiilor petrolului.

Efectele declinului preţurilor sunt evidente pe pieţele valutare, unde realul brazilian s-a depreciat cu 17% faţă de dolar anul acesta, în condiţiile în care companiile măresc producţia pentru a acoperi vânzările reduse în dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels