Business Internaţional

Producatorii americani de tigari, amendati de guvern

20.07.2005, 18:30 16

Ministerul de Justitie al SUA cere unui numar de companii producatoare de tigari sa plateasca daune in valoare de 280 de miliarde de dolari (232 de miliarde de euro) pentru dezinformarea consumatorilor cu privire la efectele nocive ale fumatului, relateaza BBCNews.

Ministerul a cerut Curtii Supreme de Justitie sa anuleze decizia prin care se interzice inceperea procedurilor de colectare a daunelor de la producatorii de tigari, hotarare luata in baza legislatiei antifrauda.

In timp ce guvernul a decis sa ia companiilor profiturile obtinute prin inducerea in eroare a consumatorilor, producatorii de tigari sustin ca legile nu pot fi aplicate retroactiv pentru a-i amenda.

Procesul dureaza de noua luni, iar printre companiile implicate se numara Philip Morris, Altria, RJ Reynolds, Brown & Williamson Tobacco si British American Tobacco.

"Guvernul detine probe care arata ca producatorii de tigari s-au angajat intr-un proces de dezinformare a consumatorilor cu privire la riscurile fumatului si de vanzare a tigarilor consumatorilor tineri, proces care dureaza de mai bine de 50 de ani", a declarat procurorul general Robert McCallum.

Judecatorul districtual Gladys Kessler, responsabila de acest caz, spune ca procesul ar putea fi influentat de presiuni politice.

Initial, in loc de plata daunelor, guvernul american le-a cerut companiilor producatoare de tigari sa desfasoare o campanie nationala antifumat.

Desi acestea trebuia sa investeasca in campanie 130 de miliarde de dolari (108 miliarde de euro), suma a fost redusa la 10 miliarde de dolari (8,3 miliarde de euro).

"Au redus suma fara nici o explicatie", a declarat Dan Webb, avocatul grupului Altria. Ted Wells, un alt avocat al producatorilor de tigari, a declarat ca suma nu conteaza si ca programul este din start sortit esecului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO