Business Internaţional

Propunerea opoziţiei din SUA în cursa pentru Casa Albă: cotă unică de 20%

Propunerea opoziţiei din SUA în cursa pentru Casa Albă: cotă unică de 20%

Autor: Radu Racu

25.10.2011, 15:38 1313

Rick Perry, candidatul republican la alegerile pentru preşedinţia SUA, propune o cotă unică de impozitare de 20% pentru toate afacerile şi cetăţenii din SUA, într-o tentativă extrem de riscantă pentru actualul guvernator al statului Texas de a elabora o alternativă fiscală conservatoare la economia tot mai afectată a Statelor Unite, scrie Financial Times.

Perry încearcă să atragă cât mai mulţi susţinători în cursa pentru Casa Albă împotriva actualului preşedinte Barack Obama. El susţine într-o opinie publicată marţi în cotidianul american Wall Street Journal ca va oferi americanilor posibilitatea de a alege dintre sistemul actual de plată a impozitelor şi noua versiune de cotă unică de 20%. În prezent există şase grile de impozitare în SUA, de la 10% pentru cele mai defavorizate categorii de persoane, la 35% pentru cei mai bogaţi.

În plus, noul sistem va elimina mai multe deduceri fiscale, dar le va păstra pe cele mai importante, cum ar fi donaţiile sau dobânzile la ipotecare.

Perry susţine că noul sistem simplificat va permite completarea unui singur formular, care va duce astfel la economii de 483 de miliarde de dolari. Nu se precizează intervalul de timp în care se vor face economiile.

Criticile care vor apărea în SUA în urma propunerii avansate marţi de Perry sunt cel mai probabil cele care planează mereu asupra iniţiativelor de tip cotă unică de impozitaare, notează FT. În timp ce unii vor lăuda simplitatea noului sistem care ar putea aduce un nou val antreprenorial în SUA, criticii vor observa că bogaţii vor plăti mai puţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels