Business Internaţional

“Rabla” i-a adus VW titlul de cea mai mare companie auto

“Rabla” i-a adus VW titlul de cea mai mare companie auto
12.11.2009, 23:15 30

Grupul german Volkswagen-Porsche a devenit cel mai mareproducator auto din lume, reusind sa devanseze compania japonezaToyota, in conditiile in care se numara printre castigatoriiprogramelor de reinnoire a parcurilor auto de tip "Rabla" derulatela nivel mondial, scrie The Guardian.

Constructorul modelelor Golf si Polo a produs anul acesta 4,4milioane de masini, in timp ce rivalul japonez a reusit sa scoatape portile fabricilor sale 4 milioane de autovehicule din ianuariepana in prezent.

Potrivit estimarilor realizate de compania de analiza financiarasi economica IHS Global Insight, Volkswagen a reusit sa urce peprima pozitie in ierarhia celor mai mari producatori auto gratiemasurilor luate in special de guvernele din China, Germania siMarea Britanie de sprijinire a industriei auto si de stimulare acererii interne.

Grupul german a lansat o serie de modele auto create specialpentru piata chineza, reusind sa comercializeze numai in iulie128.000 de unitati in aceasta tara, adica aproape un sfert dinvanzarile Volkswagen la nivel global din acea luna.

Guvernul de la Beijing a incurajat cererea de pe piata autoreducand taxele de vanzare si introducand subventii, in timp ceMarea Britanie si Germania au lansat programe de tip "Rabla".

IHS Global Insight a explicat ca ascensiunea germanilor de laVolkswagen s-ar putea datora si deciziei luate de Toyota in primultrimestru al anului de a-si injumatati productia.

Toyota "a franat puternic" la inceputul anului, reducandproductia trimestriala de la 2,1 mil. unitati la 1,1 mil., adeclarat Christoph Sturmer, director pentru IHS Global Insight."Din acest motiv, Toyota a fost devansata usor de Volkswagen.Totodata, pe fondul stimulentelor guvernamentale, grupul german nua fost nevoit sa taie substantial din productie", a explicatSturmer.

Astfel, suprematia Volkswagen ar putea avea caracter temporarsi, odata cu trecerea crizei economice, Toyota sa revina in varfulclasamentului.

Compania japoneza a reusit anul trecut sa treaca in frunteacelor mai mari producatori auto, detronand gigantul americanGeneral Motors (GM), care detinuse prestigiosul titlu timp de 80 deani.

Toyota are o capacitate de productie de 10 milioane deautovehicule anual, insa estimeaza ca anul acesta va produce doar 7mil. unitati, fata de 9,24 mil. in 2008. Tototdata, grupul japonezse pregateste pentru o scadere prelungita a cererii si si-a anuntatintentiile de a suspenda una din liniile de productie din Japoniapentru cel putin un an, incepand cu primavara viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO