Business Internaţional

Razboiul cu evazionistii face primele victime in Grecia: un secretar de stat a demisionat

18.05.2010, 23:07 9

Secretarul de stat din Ministerul elen al Culturii siTurismului, Angela Gerekou, si-a dat demisia, dupa ce campania faraprecedent a autoritatilor de la Atena pentru eradicarea evaziuniifiscale a scos la iveala faptul ca sotul lui Gerekou datoreazastatului circa 5,5 milioane de euro, scrie Bloomberg.

"Angela Gerekou si-a prezentat demisia din motive desensibilitate, dar si pentru a evita ca aceasta chestiune saafecteze actualul guvern", a declarat un purtator de cuvant alCabinetului de la Atena. Gerekou a declarat ca nu are niciolegatura cu problemele de evaziune fiscala ale sotului sau, insaprim-ministrul elen George Papandreou i-a acceptat cererea dedemisie, a mai spus purtatorul de cuvant.

Cu putin timp inainte ca Gerekou sa faca acest gest, Ministerulde Finante anuntase ca Tolis Voskopoulos, un cantaret si fost starde cinema si in acelasi timp sotul lui Gerekou, are datorii de maimulte milioane de euro la Fiscul elen. Totodata, Ministerul deFinante a dat asigurari ca activele din sectorul imobiliar ale luiVoskopoulos au fost "inghetate", urmand sa fie demarata o anchetacu privire la cazul de evaziune fiscala.

Demisia lui Gerekou nu este o premiera pentru echipaguvernamentala condusa de Papandreou, care s-a instalat la Atena inoctombrie anul trecut.

Si Dinos Ravlias, ministrul adjunct de interne, a demisionat indecembrie dupa ce in presa au aparut informatii privind implicareaministerului sau intr-o serie de transferuri de personalpolitienesc si militar.

Autoritatile elene sunt din ce in ce mai indarjite si, ca partea unor mai ample eforturi de eradicare a coruptiei si a evaziuniifiscale, au lansat o campanie fara precedent, prin care vor sapublice o lista a rusinii cu numele politicienilor, celebritatilorsi ale tuturor celorlalte personalitati pe care populatia leconsidera a fi o elita corupta care a contribuit la acumularea dedatorii uriase de catre tara, prin evitarea platii taxelor siimpozitelor.

Inca de la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul de Finante afacut publica o lista cu 57 de medici despre care se crede ca auinselat Fiscul, inclusiv prin faptul ca nu au eliberat chitantepacientilor pe care i-au tratat. 12 dintre acesti medici auraportat venituri cumulate de circa 12 milioane de euro inintervalul 2001-2008, insa in acelasi timp au avut depozitata inconturile bancare o suma de peste doua ori mai mare, scrie The NewYork Times.

Expertii estimeaza ca guvernul de la Atena pierde anual circa 30mld. dolari (24,7 mld. euro) din cauza evaziunii fiscale, suma cear putea fi folosita pentru a rezolva problema datoriilor cu carese confrunta statul sud-mediteranean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO