Business Internaţional

Războiul monetar sau cum se luptă de la distanţă guvernele pentru a-şi ajuta exportatorii

Războiul monetar sau cum se luptă de la distanţă guvernele pentru a-şi ajuta exportatorii
03.10.2010, 23:53 25

Tensiunile sunt în creştere pe pieţele monetare din întreagalume, în condiţiile în care dis­cur­surile politice devin din ce înce mai aprinse, iar ţările se lup­tă să-şi protejeze exportatorii,generând te­meri legate de posibile războaie comerciale, scrie TheWall Street Journal.

Mai multe ţări iau măsuri pentru de­pre­cierea monedelor lo­cale,cel mai im­portant caz fiind cel al Japoniei, care încearcă săsto­peze aprecierea ye­nu­lui după o creş­tere de 14% în­cepând culuna mai.
În Statele Uni­te, Con­gresul ia în calcul o lege care "săpedep­seas­că" China pentru men­ţi­ne­rea monedei în mod artificialla un ni­vel scăzut, iar în Bra­zilia şeful băncii cen­trale aanunţat că ţara ar putea impune o taxă pe unele in­vestiţii cuvenit fix pe termen scurt, ceea ce a contribuit la aprecierearealului.

Interesul naţional primează
În actualulcontext, unde multe econo­mii încă nu şi-au revenit de pe urmacrizei finan­ciare, există temeri în creştere că stra­te­gii arputea fi mai agresivi în a-şi proteja interesele de afaceri alepropriilor ţări.
O intensificare a protecţionismului reprezintă "un risc foartemare", spune Erin Browne, analist în cadrul Citigroup.
La începutul acestei luni, guvernul ja­po­nez a intervenit pepieţele monetare pen­tru prima dată în ultimii ani.
Pentru a stăvili creşterea yenului, Japonia a vândut mo­nedă localăîn valoare de aproximativ 20 de mi­liar­de de dolari, cel mai ampluefort al aces­teia dintr-o singură zi, consideră traderii.
Japonia s-a alăturat astfel mai multor ţări asiatice cu pieţeemergente care combat aprecierea monedelor proprii pe o bazăaproape zilnică, cum ar fi Coreea de Sud, Taiwanul şi Thai­landa.În America La­tină, Bra­zilia, Columbia şi Peru au intervenit dease­menea pentru a tem­pe­ra creşterea mo­nedelor.

Tensiuni pe firulWashington-Beijing
Administraţia ame­ricană ar puteavo­ta o lege care să acuze sta­tele care îşi menţin vă­dit monedadepre­cia­tă de acordarea de sub­venţii ilegale de ex­port şi să iamăsuri co­merciale punitive îm­po­triva acestora.
Parte a problemei este că mişcările de pe pieţele monetare carestârnesc nemul­ţu­mirea băncilor centrale şi politicienilor suntdeterminate de investitori pe termen lung.
Economiile mai puternice de pe pieţele emer­gente atrag capital depe pieţele dez­vol­tate impulsionând cererea de mo­ne­de lo­cale.Între timp, inflaţia creşte în Asia, îm­pingând ratele dobânzii însus.
Investitorii percep această diferenţă şi transferă banii dinsprevest către est.
Discursurile împotriva mişcărilor de depreciere monetară s-auînăsprit recent, în special în ceea ce priveşte Brazilia, undemoneda s-a apreciat cu peste 30% în raport cu dolarul de anultrecut în parte pentru că investitorii sunt atraşi de rateledobânzii relativ ridicate de aici.

Brazilienii spun lucrurilor pe nume
Ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega a criticat dur StateleUnite, Ja­po­nia şi alte ţări bogate despre care acesta spune căpermit monedelor locale să se de­preciere pentru a impulsionacreşterea economiei, creştere ce este în detrimentul altorexportatori ca Brazilia.
"Suntem în mijlocul unui război mo­netar", a declarat Mantega."Acesta este o ame­ninţare pentru noi pentru că ne afec­teazăcompetitivitatea".
Şeful băncii centrale braziliene, care a in­tervenit pe pieţelemonetare pentru a în­ce­tini aprecierea realului, s-a dovedit maicircumspect.
"Există o problemă monetară foarte gra­vă care trebuie rezolvată",a declarat Hen­rique de Campos Meirelles. El a decla­rat cămajorarea taxelor pe infuziile de ca­pital din străinătatereprezintă o posibilitate.
Oficialii spun că rata dobânzii de 10,75% este necesară pentrumoderarea in­flaţiei şi preîntâmpinarea unei supraîn­căl­ziri aeconomiei, însă aceasta atrage in­vestiţii im­portante din parteaspecu­la­torilor care se împrumută ieftin din Statele Unite sauJaponia şi investesc în Brazilia.
În condiţiile în care au loc alegeri pre­zidenţiale în Brazilia,problema realului puternic ar putea deveni cea mai im­portantăprovocare economică pentru următorul preşedinte al Braziliei.
Dilma Rousseff, considerată câşti­gătoare aproape sigură aalegerilor, fiind susţinută de actualul preşedinte Ignacio Lula daSilva, susţine rata de schimb flotantă, însă economiştii ar puteaexercita presiuni asupra sa în sensul unei intervenţii maipronunţate.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO