Business Internaţional

Recolta record de cereale din Rusia nu mai incape in silozuri

22.08.2008, 20:23 18

Rusia are capacitatea sa depoziteze in silozurile sale aproximativ 95 mil. tone, conform datelor oferite de oficialii din industria agricola din Rusia. Guvernul a previzionat o recolta de minimum 85 mil. tone, pe cand se asteapta ca fermierii sa obtina 97 mil. tone. Capacitatea de stocare nu este suficienta deoarece nimeni nu se astepta la o productie atat de buna. Rusia, cel de-al doilea producator mondial de orz dupa Uniunea Europeana, se vede obligata sa construiasca mai multe depozite in partea centrala si de sud a tarii, principalele zone cerealiere si totodata marile regiuni exportatoare.
Fermierii au semanat mai mult decat in anii precedenti dupa ce preturile la porumb si grau au atins valori record anul acesta. Escaladarea preturilor ridica insa ingrijorarea ca s-ar putea inaspri criza alimentara mondiala.
Construirea unor silozuri cu capacitate de 100.000 de tone ar costa Rusia 16,4 mil. dolari (11,1 mil. euro), excluzand insa costul transportului si al conectarii la energie. Statul detine 12.500 de vehicule pentru transportul cerealelor, cu mai mult de o treime sub necesar. Din total, 5.500 sunt mai vechi de 20 de ani.
Capacitatea portuara a Rusiei pentru export se afla in jurul valorii de 15 si 18 mil. tone pe an. Statul poate insa incarca o parte din recolta pentru a o trimite spre depozitare in porturile ucrainene la Marea Neagra si in cele baltice. Guvernul se asteapta ca exportul de cereale de anul acesta sa se situeze in jurul valorii de 15 mil. tone si a anuntat ca pentru urmatorii 5-7 ani planuieste sa creasca aceasta cifra cu 50%.
Alexander Korbut, presedintele Uniunii Producatorilor de Cereale din Rusia, crede insa ca inainte de a isi duce planul la bun sfarsit, Rusia trebuie sa isi dezvolte infrastructura, pentru a putea face fata blocajelor din circulatie.
Daca Statele Unite au o capacitate de depozitare de trei ori mai mare decat ar putea produce la o singura recolta, Rusia abia poate face fata unei recolte bune cu silozurile existente acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO