Business Internaţional

Record în Polonia: un miliardar a cumpărat Polkomtel cu 3,8 mld. €

Autor: Anca Dumitrescu

04.07.2011, 00:04 136

Miliardarul polonez Zygmunt Solorz-Zak a încheiat un acord depreluare a Polkomtel, al doilea mare operator de telefonie mobilădin Polonia, pentru 15,1 miliarde de zloţi (3,8 mld. euro),reprezentând o achiziţie record pentru un om de afaceri din aceastăţară, transmite Bloomberg.

Acţionarii Polkomtel, între care şi Vodafone Group, au semnat unacord preliminar pentru vânzarea companiei către Solorz-Zak, aldoilea cel mai bogat om din Polonia, potrivit revistei Forbes.Preţul exclude datorii şi dividende de circa trei miliarde de zloţicătre actualii proprietari. Preluarea va fi finanţată prin numerarşi împrumuturi.

Solorz, care are o avere de 1,8 mld. euro, a lansat în 1992prima reţea privată de televiziune din Polonia la trei ani de lacăderea comunismului.

Polkomtel, operatorul brandului Plus, are circa 14 mi­li­oane declienţi pentru servicii de voce şi internet. Compania con­cureazăcu Polska Telefonia Cyfrowa, deţinută de Deut­sche Telekom, şiTelekomunikacja Polska, cel mai mare ope­ra­tor de telefonie mobilădin ţară, divizie a France Telecom.

Actualii proprietari ai Polkomptel, deţinuţi de stat, ar puteasă împartă fondurile obţinute prin această vânzare cu guvernul,ministrul de finanţe Aleksander Grad declarând în aprilie cătransferul către stat al "unei părţi semnificative" din sumaobţinută este firesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO