Business Internaţional

Reintroducerea controalelor la frontiere va afecta puternic comerţul Germaniei

Statele membre ale Uniunii Europene sunt divizate cu privire la modul în care ar trebui să se facă faţă valului de migranţi şi refugiaţi

Statele membre ale Uniunii Europene sunt divizate cu privire la modul în care ar trebui să se facă faţă valului de migranţi şi refugiaţi

Autor: CătăIina Apostoiu

22.01.2016, 00:04 661

Reinstituirea controalelor la graniţe în zona de circulaţie liberă Schengen din cauza crizei migranţilor ar spori semnificativ costurile legate de comerţul extern pentru cea mai mare economie a Europei, au avertizat mai multe organizaţii naţionale germane din sector, relatează Reuters.

„Aproximativ 70% din comerţul extern al Germaniei se desfăşoară în interiorul Europei, în special cu ţări din zona euro“, a declarat Anton Boerner, preşedinte al federaţiei BGA.

„Numai costul transportului rutier internaţional ar urma să urce cu aproximativ trei miliarde de euro.“

Stefan Genth, preşedinte al grupului de retail HDE, a declarat că reintroducerea controalelor va avea un impact negativ puternic asupra transportului bunurilor în Europa din cauza întârzierilor de la graniţe.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt divizate cu privire la modul în care ar trebui să se facă faţă valului de migranţi şi refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care fug de război şi sărăcie. Eşecul convenirii unor măsuri comune pentru rezolvarea crizei a adus zona Schengen în pragul colapsului.

Ministrul german al transporturilor Alexander Dobrindt a cerut cancelarului german Angela Merkel să se pregătească să închidă graniţele ţării pentru a stăvili valul de migranţi, argumentând că Berlinul trebuie să acţioneze pe cont propriu dacă nu poate ajunge la un acord la nivel european cu privire la refugiaţi.

Merkel s-a opus apelurilor de închidere a graniţelor şi a încercat să convingă alte ţări europene să accepte cote de refugiaţi, a făcut presiuni pentru crearea unor centre de primire la graniţele externe ale Europei. 

Totuşi, cancelarul german resimte presiuni în creştere în sensul impunerii unei limite privitoare la numărul de refugiaţi care intră în Germania.

Recent, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că Europa mai are la dispoziţie doar două luni pentru a aduce criza migranţilor sub control şi a preîntâmpina prăbuşirea zonei de circulaţie liberă.

Comerţul extern a avut anul trecut o contribuţie de 0,2% la produsul intern brut al Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO