Business Internaţional

Retail bankingul are un alt inteles in Marea Britanie Tesco ar putea cumpara Northern Rock

01.07.2009, 17:35 16

Tesco, cel mai mare retailer al Marii Britanii, este unul dintre potentialii cumparatori ai bancii nationalizate Northern Rock, de care guvernul britanic vrea "sa scape" inainte de alegerile generale ce vor avea loc anul viitor, scrie ziarul The Times.

De achizitia Northern Rock, prima victima a crizei financiare ce a izbucnit in 2007, mai sunt interesate cateva fonduri private de investitii si Virgin Group detinut de miliardarul Richard Branson.
O sursa din industrie s-a aratat insa sceptica cu privire la achizitia Northern Rock de catre Tesco. Sursa a declarat ca grupul britanic de supermarketuri si-a exprimat un anumit interes in trecut, dar ca acest lucru nu a dus la nimic concret.
Reprezentantii Tesco au declarat ca nu comenteaza pe marginea zvonurilor si speculatiilor.
Primul-ministru Gordon Brown doreste sa demonstreze electoratului ca planul sau de salvare a Northern Rock a functionat. Daca acest lucru este posibil, el vrea ca banca sa revina in sectorul privat la un profit substantial.
Oficiali guvernamentali au declarat pentru Times ca "nu ar fi surprinsi" daca banca ar fi vanduta inainte de alegeri.
Trezoreria a gasit o modalitate de a separa activele solide de cele nocive in cadrul bancii pentru ca aceasta sa devina mai atragatoare. Northern Rock detine depozite de 19,5 mld. lire sterline si un volum de credite ipotecare de 66,7 mld. lire sterline (78,5 mld. euro).
Tesco, cu peste 2.200 de magazine in Marea Britanie, nu ar avea nevoie de reteaua bancara a Northern Rock si s-a declarat in trecut prudent cu privire la extinderea pe credite ipotecare, segment pe care Northern Rock se concentreaza, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Grupul de supermarketuri a anuntat o extindere masiva in sectorul bancar. Nerabdator sa profite de nemultumirea fata de bancile traditionale, Tesco a anuntat in luna martie ca va deschide birouri bancare in 30 din magazinele sale pana la sfarsitul acestui an.
In ceea ce priveste Northern Rock, guvernul favorizeaza o vanzare mai degraba decat o listare pentru ca primul proces ar fi unul mai rapid. Un purtator de cuvant al Trezoreriei a insistat ca vanzarea Northern Rock nu are in spate factori de natura politica. "Orice decizie va fi luata in cele mai bune interese ale stabilitatii financiare si ale contribuabililor."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO