Business Internaţional

Riscul unei crize de creditare este mai real ca oricând, iar Ungaria vrea ajutor de la FMI. Ce va face România?

Riscul unei crize de creditare este mai real ca oricând, iar Ungaria vrea ajutor de la FMI. Ce va face România?

Foto AFP. Viktor Orban, premierul Ungariei

Autor: Bogdan Cojocaru

14.12.2011, 00:04 717

Riscul apariţiei unei crize de creditare în Eu­ropa de Est din cauza retragerii băncilor străi­ne din regiune în contextul crizei datoriilor din zona euro a revenit în atenţia marilor publicaţii financiare.

În lipsa creditării, economiile vor avea cu siguranţă probleme. În condiţiile în care ţările est-europene îşi reduc drastic estimările de creş­tere economică pentru 2012, România mi­zează pe un avans economic de 1,8-2,3%. Mai poate fi atins acest obiectiv având în vedere că zona euro s-ar putea confrunta anul viitor cu recesiune? Băncile europene au început să se retragă grăbite din Europa de Est ca urmare a presiu­nilor de a se concentra pe pieţele autohtone şi de a-şi conserva resursele limitate, iar situaţia ameninţă să declanşeze o criză a creditelor în regiune, scrie The Wall Street Journal. "Asta înseamnă, în cel mai bun caz, că creşterea cre­ditelor în Europa de Est va rămâne la niveluri foarte slabe. Însă cred că există un risc consi­derabil, subapreciat, al unei noi crize a credi­telor", comentează Neil Shea­ring, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Eco­nomics Londra.

Două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank din Germania şi UniCredit din Italia, au anunţat că intenţionează să înce­teze sau să reducă creditarea în unele ţări est-eu­ropene care reprezentau înainte pieţe priori­tare pentru cele două grupuri. Autorităţile eu­ro­pene au impus ambelor bănci să-şi conso­lideze capitalul cu câteva miliarde de euro fie­care până în iunie.

Retrageri din bănci în Letonia

Populaţia este îngrijorată, fapt reflectat de retragerile de depozite din Letonia de la sfâr­şitul săptămânii trecute din cauza zvonu­rilor că băncile suedeze au probleme şi se pre­gă­tesc să iasă din ţară. Suedia nu a adoptat moneda euro, iar instituţiile de credit suedeze controlează 40% din activele sistemului bancar leton.

O treime din bancomatele Swedbank din Letonia au fost golite în weekend deşi banca a dezminţit zvonurile. Grupul suedez a arătat ulterior că nu a fost afectat de retragerile masive din Letonia, iar autorităţile letone au anunţat că anchetează propagarea zvonurilor.

Swedbank, lovită puternic în Letonia. Peste 10.000 de clienţi au retras 14 milioane de euro într-o singură zi

Probleme în Ungaria

Guvernul Ungariei a anunţat că va reface proiectul de buget pentru 2012, an pentru care a redus estimarea de creştere economică de la 1,5% la 0,5% printre altele din cauza cererii mai scăzute pentru exporturi din partea zonei euro, scrie Bloomberg.

"Anul viitor, mai ales prima jumătate, va fi turbulent pentru Europa şi în mod cert şi pentru noi. Trebuie să reducem estimarea de creştere şi să calculăm cu o rată de schimb euro-fo­rint mai mare decât am sperat iniţial", a spus premierul Viktor Orban.

Guvernul ungar trebuie să refinanţeze anul viitor datorii externe de 4,7 mld. euro şi a decis luna trecută să apeleze din nou la creditorii externi după ce forintul a atins un nou minim istoric pe pieţele valutare în contextul îngrijorării investitorilor privind politica eco­nomică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO