Business Internaţional

Rusia, la rascruce: criza mondiala obliga guvernul de la Moscova sa privatizeze in masa

Rusia, la rascruce: criza mondiala obliga guvernul de la Moscova sa privatizeze in masa
18.10.2009, 23:30 28

Premierul rus Vladimir Putin vrea sa echilibreze deficitulbugetar de anul viitor, estimat la 6,8% din PIB, prin privatizareacompaniilor de stat.

Totodata, declinul masiv de anul trecut al pretului petrolului,de 54%, care a impins economia rusa catre o contractie de 10,9% intrimestrul al doilea, a reusit sa convinga guvernul de la Moscovaca trebuie sa isi reduca dependenta de exporturile de materiiprime.

"Exista o agenda reala de reforme, insa a fost scoasa la luminadoar din cauza actualului context economic", este de parere TomMundy, strateg pentru banca de investitii rusa Renaissance Capital,scrie Bloomberg. "Ar trebui sa o intampinam cu bratele deschise,pentru ca aduce transparenta, lichiditate, aduce inapoiinvestitorii straini. Insa raman la ideea ca aceasta reforma estedoar rezultatul crizei financiare", mai spune Mundy.

1,6 mld. euro din privatizari

Autoritatile ruse vor sa obtina 70 mld. ruble (1,6 mld. euro)anul viitor, de zece ori mai mult decat se stabilise initial, dinvanzarea partiala sau chiar integrala a actiunilor pe care le detinin cadrul a 450 de companii, a declarat la inceputul luniiministrul rus al economiei, Elvira Nabiullina.

Spre exemplu, guvernul ar putea vinde pana la 20% dinSovcomflot, operatorul portuar ce a fuzionat in 2007 cu Novoship, adeclarat vicepremierul rus Igor Shuvalov. Printre privatizarile deanul viitor nu vor fi incluse companii precum producatorul depetrol Rosneft sau compania feroviara de stat.

Nu este pentru prima data cand Rusia face privatizari. In anii'90, o serie de mari companii de stat au fost vandute unor oamenide afaceri, cunoscuti ulterior sub denumirea de oligarhi, lapreturi derizorii.

Cea mai recenta vanzare de active cu importanta strategicadateaza din 2007, cand VTB, a doua mare banca din Rusia, a obtinut8 mld. dolari in cea mai mare oferta publica initiala din acel an.Oferta publica initiala a producatorului Rosneft din 2006 a adunat10,6 mld. dolari. Guvernul de la Moscova detine in portofoliu circa5.500 de intreprinderi de stat pe care le-ar putea privatizaincepand cu anul acesta, declara pe 21 septembrie Shuvalov,vicepremierul rus.

45% din companiile ruse sunt de stat

Statul detinea 45% din companiile ruse la inceputul lui 2009,potrivit unui raport realizat in februarie de Institutul pentruDezvoltare Contemporana de la Moscova.

Putin, care in perioada in care a ocupat functia de presedinteal tarii a reusit sa induca Rusiei un ritm de crestere economicarecord, a declarat la sfarsitul lunii trecute ca guvernul pe careil conduce in prezent isi va continua reformele de modernizare,fara ca acestea sa fie blocate de probleme fiscale saupolitice.

"Nu ne vom intoarce in trecut. Rusia va ramane o economie depiata de tip liberal", potrivit lui Putin.

Presedintele rus Dmitri Medvedev spune ca dependenta tarii demateriile prime este "umilitoare" si "primitiva" si ca "obtinereaunei pozitii de lider sprijinindu-te pe pietele de petrol si gazeeste imposibila".

In timp ce liderii politici sustin la unison ca vor sa schimbesituatia din Rusia, unii economisti raman sceptici in legatura cuincercarile guvernului, in conditiile in care preturilematerialelor energetice isi revin.

"Veniturile obtinute din vanzarea petrolului vor dicta ritmulacestor programe de diversificare corporatista", este de parereChris Weafer, strateg-sef al casei de brokeraj UralSib.

Pretul petrolului, estimat la 59 de dolari in2010

Bugetul pe 2010 al Rusiei este construit pe baza unui pret mediual petrolului de 58 de dolari pe baril, estimat a creste la 59 dedolari in 2010 si 60 de dolari in 2011. Pretul de export almaterialelor energetice ar putea chiar depasi prognozele guvernuluide la Moscova, a declarat Putin la sfarsitul lui septembrie.

Medvedev, care pana in 2008 a condus monopolul de stat Gazprom,a declarat ca pretul corect al barilului de petrol este intre 80 si90 de dolari, potrivit publicatiei Kommersant.

"Daca pretul petrolului va creste, iar deficitul bugetar se vareduce, atunci stimulentele pentru a pune in aplicare acestereforme de reducere a dependentei de aurul negru vor fi atenuate",potrivit lui Mundy, strateg pentru Renaissance Capital.

Planul de privatizare lansat de guvernul de la Moscova are douaetape, prima urmand sa se deruleze anul viitor si sa generezefonduri pentru reducerea deficitului bugetar al Rusiei, potrivitunui raport realizat de Economist Unit Intelligence.

A doua etapa, desfasurata pe mai multi ani, se va adresaindustriilor care isi pot imbunatati eficienta daca sunttransferate in mediul privat.

Petrolul si gazele naturale, "drogul"Rusiei

Economia rusa este dependenta de exporturile sale de petrol side gaze naturale precum un toxicoman de drogurile sale, declara inurma cu doi ani Andrei Ilarionov, fost consilier al lui VladimirPutin in perioada in care acesta ocupa fotoliul prezidential. In aldoilea trimestru al anului, Rusia a reusit sa detroneze ArabiaSaudita in privinta volumului de exporturi de petrol, pentru primaoara de la destramarea Uniunii Sovietice. Potrivit AgentieiInternationale a Energiei, Rusia a exportat in medie 7,4 mil.barili de petrol pe zi in intervalul aprilie-iunie 2009, pestelivrarile la extern ale Arabiei Saudite, de 7 mil. barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO