Business Internaţional

Saudiţii au înfipt din nou cuţitul în spate americanilor prin reducerea producţiei de petrol, acţiune care convine Rusiei. Ar putea SUA riposta prin creşterea exporturilor petroliere?

Saudiţii au înfipt din nou cuţitul în spate...

Autor: Catalina Apostoiu

04.04.2023, 22:49 3981

Anul trecut în iulie, preşedin­tele american Joe Biden mergea în Arabia Saudită, liderul OPEC, pen­tru a se întâlni cu prinţul moştenitor Mo­hammed bin Salman, declarân­du-se optimist că Riadul va acţiona în sensul creşterii ofertei de petrol pen­tru a ajuta la stăvilirea creşterii inflaţiei.

În schimb, trei luni mai târziu, preşedintele american a primit exact opusul a ceea ce spera: o reducere majoră cu 2 milioane de barili pe zi a producţiei de petrol din partea OPECĂ, al cărei lider de factor este Arabia Saudită.

Acum, OPEC aliată cu Rusia a luat din nou o decizie similară, de re­ducere a producţiei petroliere, cata­lo­gată de SUA drept „necugetată“.

Cu peste şapte decenii în urmă, SUA şi Arabia Saudită au stabilit o alianţă apropiată. În ultima vreme, însă, legăturile dintre cele două ţări au slăbit, SUA nemaifiind la fel de de­pendentă de petrolul saudit, iar sau­di­ţii încrezându-se mai puţin în pro­tecţia americanilor, scrie Bloomberg.

OPEC şi aliaţii săi, incluzând Rusia, au decis în weekendul trecut să-şi crească reducerile de producţie petrolieră la 3,66 milioane de barili pe zi, sau 3,7% din cererea mondială, notează Reuters.

Arabia Saudită a indicat că mă­sura este menită să susţină stabilita­tea pieţei. Vicepremierul rus Alexan­der Novak a declarat că criza bancară occidentală a reprezentat unul dintre motivele din spatele reducerii, cât şi „influenţarea dinamicii pieţei“, o ex­presie rusească pentru descrierea măsurii occidentale de plafonare a preţului petrolului rusesc.

Reducerea este de asemenea me­­nită să-i pedepsească pe short selleri, sau cei care pariază pe de­clinul preţurilor petrolului.

Însă creşterea preţurilor petro­lu­lui determinată de reducerea produc­ţiei încurajează creşteri mai rapide de producţie din partea membrilor non-OPEC şi investiţii în surse alter­native de energie.

Executivii din industrie şi analiş­tii spun că reducerile neaşteptate de pro­ducţie anunţate de OPEC ar pu­tea creşte cererea de petrol american în Europa şi Asia şi încuraja şi alţi producători să-şi crească producţia.

„Am putea asista la o producţie suplimentară de 200.000 de barili pe zi până la finalul anului“ din partea producătorilor americani, arată Jorge Leon, de la Rystad Energy. Acesta se aşteaptă ca această producţie să fie exportată către Europa.

Companiile tranzacţionate public vor menţine probabil nivelurile producţiei neschimbate chiar şi în contextul preţurilor mai mari, însă firmele private ar putea fi impulsionate să-şi accelereze activitatea, potrivit lui Mike Oestmann, CEO al Tall City Exploration.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO