Business Internaţional

Scaderea pretului petrolului a adus razboiul in cartelul OPEC

02.12.2008, 16:12 42

Pentru prima data in ultimii zece ani, membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vad nevoiti sa isi arate loialitatea unii fata de ceilalti si spiritul de unitate de care dau dovada, scrie The New York Times.
Tensiunile dintre membrii cartelului OPEC, care s-au intalnit la sfarsitul lunii trecute la Cairo, par sa devina tot mai numeroase din cauza problemelor cu care se confrunta in prezent piata de profil: scaderea preturilor si a cererii pentru petrol, urmata de reducerea semnificativa a veniturilor. Statele care fac parte din OPEC sunt responsabile de peste 40% din exporturile mondiale de petrol, iar membrii organizatiei incearca sa gaseasca cat mai rapid solutii care sa rezolve reducerea preturilor, care au inregistrat o scadere record comparativ cu situatia din vara.
Organizatia tarilor exportatoare de petrol este divizata intre un grup de state, condus de Arabia Saudita, care au adoptat o atitudine moderata si care isi pot permite o scadere a preturilor, si statele care au cheltuieli guvernamentale importante, precum Iran sau Venezuela, care au devenit mult mai dependente de nivelul ridicat al pretului petrolului.
Cele doua grupuri au mai avut conflicte si in trecut, insa problemele incep sa apara si mai mult la suprafata odata cu scaderea preturilor.
Atunci cand pretul petrolului a scazut la 10 dolari/baril in 1998, membrii OPEC au reusit sa lase deoparte disputele interne pentru a readuce preturile la un nivel acceptabil. Datorita economiei globale aflate in crestere si a rezervelor limitate de petrol, pretul titeiului s-a majorat rapid in ultimul deceniu.
La momentul actual insa, cand economia mondiala pare sa se confrunte cu probleme serioase, scaderea recenta a pretului petrolului a avut un impact extrem de grav asupra OPEC, avand in vedere ca tarile exportatoare nu au reusit inca sa rezolve situatia.
Dupa ce pretul petrolului a atins nivelul record de 145 dolari/baril in aceasta vara, titeiul a ajuns sa coste circa 50 dolari/baril, cel mai scazut pret inregistrat in ultimii trei ani. In loc sa se bazeze pe o cerere in crestere pe piata de profil, producatorii se vad nevoiti sa faca fata in prezent unui mediu de afaceri extrem de diferit, adaptandu-se unei economii in care consumul este redus, iar rezervele de petrol sunt tot mai mari. Tarile exportatoare de petrol trebuie sa accepte si pierderile de miliarde de dolari care vin odata cu scaderea preturilor.
In ultimele doua luni, organizatia a decis sa isi reduca productia cu aproximativ 2 milioane barili/zi.
Analistii sustin ca membrii OPEC incearca sa se tina de promisiunea de a scadea productia, insa efectele acestei solutii asupra pietei au intarziat sa apara pana acum.
De la ultima reuniune a OPEC care a avut loc cu o luna in urma, pretul de referinta al petrolului produs de organizatie - o medie a diferitelor categorii de petrol ale statelor membre, cum ar fi petrolul "Light" din Arabia Saudita sau cel "Sahara Blend" al Algeriei - a scazut la mai mult de jumatate, ajungand la un nivel record de 42 dolari/baril.
Membrii mai radicali ai OPEC au facut in ultima perioada presiuni pentru o limitare mai agresiva a productiei, avand pe agenda si posibile negocieri cu statele care nu fac parte din organizatie ca acestea din urma sa fie si ele incluse in actiunile operate pentru stabilizarea pietei. Ministrul petrolului din Venezuela, Rafael Ramirez, a sugerat ca grupul statelor exportatoare de petrol ar trebui sa isi reduca productia cu inca 1 milion barili/zi, pozitie sprijinita si de Iran.
Insa membrii organizatiei mai au mult pana sa se decida, iar unii producatori incetinesc si mai mult luarea unei hotarari. Presedintele OPEC, Chakib Khelil, a afirmat ca este nevoie, in primul rand, de o analiza a modului in care statele membre suporta angajamentele anterioare de a reduce productia inainte de a se decide o noua scadere a productiei de petrol. Urmatoarea reuniune a membrilor OPEC va avea loc in Algeria luna aceasta.
"Exista disensiuni intre producatori", a afirmat Greg Priddy, analist al pietei de profil la Eurasia, un grup de consultanta politica cu sediul la Washington. "Pentru anumiti producatori pretul petrolului este mult prea scazut fata de nivelul suportabil, in special pentru Iran. Insa Arabia Saudita nu va decide singura in aceasta problema. Organizatia va astepta sa vada cum vor reactiona statele membre la masurile actuale si abia apoi va aproba o noua scadere a productiei", a mai spus Priddy.
Guy F. Caruso, fost presedinte al Administratiei pentru Energie (EIA), a afirmat ca Arabia Saudita a adoptat o atitudine prudenta pana acum, incercand sa echilibreze necesitatile bugetare ale statului cu temerile privind evolutia economiei mondiale. Chiar daca OPEC ar fi de acord cu o noua scadere a productiei, majoritatea analistilor au dubii ca toate statele se vor conforma noilor cote, iar Arabia Saudita va fi nevoita sa suporte, in consecinta, cea mai mare parte a acestor reduceri.
"Arabia Saudita a adoptat o perspectiva pe termen lung", a afirmat Caruso, adaugand ca "sauditii nu vor sa se confrunte cu o situatie similara cu cea din 1980, cand au fost nevoiti sa suporte aproape intreaga povara a mentinerii nivelului pretului petrolului".
Scaderea preturilor este de natura sa afecteze chiar fundamentele politice si economice ale multor state membre ale OPEC. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, adeptul unor politici populiste, ar putea candida si la alegerile de anul viitor, in timp ce Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, este contestat in propria tara si ar putea sa nu mai participe la alegerile prezidentiale. Ambele state au nevoie ca pretul petrolului sa creasca la peste 90 dolari/baril pentru a-si reduce deficitele bugetare, potrivit diverselor estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO