Business Internaţional

Şeful Băncii Centrale Europene vrea să ştie dacă de luni începe să cumpere obligaţiuni italiene

Şeful Băncii Centrale Europene vrea să ştie dacă de luni începe să cumpere obligaţiuni italiene

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

07.08.2011, 15:12 324

PreşedinteleBăncii Centrale Europene (BCE),Jean-Claude Trichet, cere Consiliului Guvernatoral instituţiei să ia o decizie finală, duminică, privind achiziţiade obligaţiuni de stat italiene de pe piaţa secundară pentru acombate criza datoriilor de stat din zona euro, transmiteReuters.

Dacă BCE va decide săintervină în acest sens, instituţia europeană şi băncile naţionaledin zona euro vor începe să cumpere titluri italiene începând deluni, de la deschiderea pieţelor, a declarat pentru Reuters o sursăapropiată discuţiilor.

Nu este clar dacă BCE va transmite uncomunicat după încheierea intâlnirii, care ar trebui să aibă locduminică seară, a adăugat sursa citată.

Anterior, surse apropiateBCE au declarat pentru Reuters că instituţia urmează săconvoace duminică o conferinţă a Guvernatorilor pentru a discutaultimele evoluţii privind criza datoriilor de stat din zona euro şiposibilitatea de a cumpăra obligaţiuni de statitaliene.

Persoanele citate au adăugat că membriiConsiliului Guvernator al BCE continuă să aibă poziţii divergenteîn privinţa achiziţiei de obligaţiuni italiene. Chiar şi uniisusţinători ai acestei măsuri consideră că Italia ar trebui să iamai întâi măsuri mai dure de austeritate.

BCEşi-a reactivatjoi programul de achiziţie de obligaţiuni de stat de pe piaţasecundară, dar a vizat până acum doar volume reduse de titluriirlandeze şi portugheze, cerând Italiei măsuri mai dure deausteritate.

Premierul italian SilvioBerlusconi a anunţat vineri seară planuri de a devansa cuun an, până în 2013, obiectivul de echilibrare a bugetului, de aintroduce în constituţie reglementări pentru un buget echilibrat şide a adopta reforme ale sistemului social şi ale pieţei muncii,după discuţii cu sincidatele şi angajatorii.

Randamentele obligaţiunilor de stat italieneşi spaniole au atins în această săptămână maximele ultimilor 14ani, de peste 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO