Business Internaţional

Seful Fed il ataca pe Greenspan, „omul care misca pietele”

04.01.2010, 23:10 12

Presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, aafirmat ca nu ratele reduse ale dobanzii au condus la aparitiafenomenului de tip bubble din sectorul imobiliar - preturileimobilelor crescand foarte mult intr-o perioada scurta de timp -din ultimul deceniu, scrie Bloomberg. El mai spune ca o mai bunareglementare a sistemului financiar ar fi fost mai eficienta pentrutemperarea boom-ului.

"Cea mai buna solutie pentru ca perioada de boom din sectorulimobiliar sa nu se termine de aceasta maniera ar fi fost de naturalegislativa si nu monetara", a spus Bernanke la intalnirea anuala aAmerican Economic Association din Atlanta. Aceasta opinie estetotal diferita fata de cea a lui Alan Greenspan, fostul sef al Fed,care a fost adeptul reglementarilor relaxate.

Eforturile Fed de a tine sub control fenomenul au fost"intarziate sau insuficiente", ceea ce inseamna ca reglementareasistemului "reprezinta o solutie mai potrivita", a adaugat el.

Presedinte al bancii centrale a Statelor Unite intre 1987 si2006, perioada boom-ului de pe pietele imobiliare si financiare,Greenspan a optat pentru rate reduse ale dobanzii si a mers peprincipiul autoreglarii pietelor, idei considerate astaziprincipalele cauze ale crizei ipotecare - punctul de plecare pentrutulburarile de pe pietele financiare mondiale si pentru recesiuneaactuala. De-a lungul mandatului sau, Greenspan a devenit un punctde reper al investitorilor, iar pietele de capital erau influentatede orice declaratie a sa.

Bernanke a mai adaugat ca Fed isi imbunatateste strategia desupraveghere a sistemului bancar si a adoptat masuri mai durepentru a proteja consumatorii de produse financiare.

Presedintele Comitetului Bancar din cadrul Senatului,Christopher Dodd, care il sustine pe Bernanke in cel de-al doileamandat, a spus ca modul in care Fed a vegheat la bunastareaprocesului de creditare inainte de izbucnirea crizei a fost"totalmente eronat". Dodd propune ca supravegherea sistemuluibancar sa nu se mai afle printre atributiile Fed si ale altoragentii bancare, ci ale unui nou organism de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO