Business Internaţional

Seful Nissan: Guvernele din Europa si Asia trebuie sa sustina industria auto

01.12.2008, 17:35 23

Nissan Motor, companie aflata pe locul trei in Japonia in productia de autovehicule, a indemnat guvernul japonez, pe cel al SUA si guvernele europene sa ofere asistenta financiara producatorilor auto pentru a evita cresterea ratei somajului, scrie Bloomberg.

"Este important ca guvernele sa finanteze industriile care angajeaza foarte multe persoane pe piata muncii", a afirmat CEO-ul companiei, Carlos Ghosn. "Fara acest ajutor, guvernele din aceste state ar putea fi nevoite sa suporte costuri mai ridicate, deoarece multe locuri de munca vor fi eliminate in urmatorii doi sau trei ani", a mai spus Ghosn.
General Motors, cel mai mare producator de automobile din lume, Ford Motor si Chrysler au solicitat imprumuturi din partea guvernului SUA, pe fondul vanzarilor extrem de scazute care au ajuns la un nivel record pentru ultimul deceniu. Nissan, Toyota Motor si Honda au apelat, la randul lor, la disponibilizari temporare din cauza vanzarilor care au atins in luna noiembrie cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani.
"Este normal ca producatorii sa nu caute sa realizeze fuziuni sau achizitii, deoarece perspectivele evolutiei sistemului financiar sunt greu de estimat", a afirmat Ghosn, adaugand ca "criza creditelor a facut foarte dificila" finantarea.
In urma cu o luna, Nissan a anuntat ca vanzarile tot mai reduse de pe piata de profil din Statele Unite si aprecierea yenului japonez ar putea reduce profiturile companiei pentru a doua jumatate a lui 2008. Vanzarile Nissan in SUA au scazut probabil in noiembrie, pe fondul declinului economic care i-a facut pe potentialii clienti sa ocoleasca reprezentantele auto.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO