Business Internaţional

Serbia nu găseşte drumul către prosperitate

Serbia nu găseşte drumul către prosperitate

Autor: Livadariu Andreea

03.04.2011, 23:45 23

Sârbii nu sunt deloc mulţumiţi de starea în care se aflăeconomia ţării şi le cer autorităţilor să creeze noi locuri demuncă, să elimine corupţia şi să reconstruiască încrederea îninstituţiile statului, conform unei analize a Bloomberg. Economia acrescut cu 1,8% anul trecut, după ce în ultimele trei luni s-acontractat cu 1,1% comparativ cu trimestrul trei.

"Totul s-a schimbat în rău", spune Ljubica Mladic, o pensionarăîn vârstă de 76 de ani. "Ştiu că este imposibil să faci fericită petoată lumea, dar pot măcar încerca să facă fericiţi 75% dintrenoi?", se întreabă Mladic.

Situaţia este sumbră atât pe plan politic, cât şi economic.Niciun guvern de după demisia lui Slobodan Milosevici, de la acărui arestare pentru crime de război au trecut zece ani, nu areuşit să ducă la bun sfârşit un mandat de patru ani. În ceea cepriveşte economia, actualul executiv nu reuşeşte să vândăcompaniile de stat şi trebuie să plătească cele mai mari dobânzidin Europa pentru a se finanţa de pe pieţe.

PIB-ul per capita a fost în 2010 de 5.260 de dolari (3.715 deeuro), conform datelor FMI, faţă de 13.527 de dolari (9.553 deeuro) în Croaţia şi 38.600 de dolari (27.260 de euro) în Germania.Rata dobânzii de referinţă este cea mai mare din Europa, 12,25%,iar rata şomajului pentru luna trecută, 19,2%, depăşeşte media dinzona euro (9,9%), precum şi toate ţările din Uniunea Europeană, maipuţin Spania.

Ratingul de credit al Serbiei, ridicat la nivelul BB de cătreagenţia de evaluare financiară Standard & Poor's la jumătatealunii martie, este cu două trepte sub cel care încurajeazăinvestiţiile şi este mai jos decât al altor ţări din regiune,precum România, Rusia, Azerbaijan şi Croaţia. Drept urmare,vânzarea de obligaţiuni de stat de la sfârşitul lunii trecute, acărei valoare plănuită a fost de 20 mld. dinari sârbeşti (19,4 mil.euro) a primit oferte de doar 2,7 mld. dinari (3 mil. euro).Dinarul sârbesc s-a apreciat cu 1,9% faţă de euro de la începutulanului, din cauza aşteptărilor potrivit cărora banca centralăurmează să intervină asupra monedei pentru a ţine în frâuinflaţia.

"Oamenilor le este cel mai tare frică de nesiguranţă, iarneîncrederea a ajuns la un nivel foarte înalt", spune SvetlanaLogar, analist la Ipsos Strategic Marketing. "Oamenii suntnefericiţi din cauza sentimentului de nedreptate", mai spune ea.Acest sentiment de nedreptate a determinat aproximativ 3.000 depersoane să-şi confirme prezenţa la protestele din 4 aprilie pereţeaua de socializare Facebook.

Guvernul are probleme şi în ceea ce priveşte vânzareaproprietăţilor sale, unul dintre cele mai recente exemple fiindîncercarea de privatizare a companiei Telekom Srbija, care a avutun singur ofertant, Telekom Austria.

Guvernul le-a dat austriecilor la sfârşitul săptămânii trecuteun termen de 14 zile pentru a îmbunătăţi oferta de 950 mil. euro înlichidităţi şi 450 mil. euro în investiţii, aferentă pachetului deacţiuni de 51%. "Guvernul sârb pare a fi foarte dezamăgit deofertă, care este considerată mult sub preţul minim", comenteazăBernd Maurer, economist la Raiffeisen în Viena.

"Investiţiile în Serbia nu sunt atractive", a spus VladimirGligorov, economist la Institutul de Studii Economice din Viena."Părerea generală despre Serbia este că nu îşi va reface curândstabilitatea macroeconomică şi nici creşterea economicăconvingă­toare", a mai spus el. Pentru a obţine interesulinvestitorilor, primul-ministru Mirko Cvetkovic a anunţat intenţiade integrare în Uniunea Europeană, deşi sprijinul popular pentruacest lucru a scăzut la un nivel record de 57% în decembrie, de la72% în urmă cu şapte ani. Însă Uniunea Europeană a avertizat Serbiacă înainte de a începe discuţiile pentru aderare, trebuie sărezolve problemele din sistemul judiciar şi să elimine crimaorganizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO