Business Internaţional

Sondaj: cei mai mulţi greci vor să rămână în zona euro şi se opun austerităţii

Sondaj: cei mai mulţi greci vor să rămână în zona euro şi se opun austerităţii

Aproape 80% din greci cred că austeritatea aprobată de Parlament nu va ajuta economia să redevină stabilă. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

21.11.2012, 00:03 227

Sondajul, realizat săptămâna trecută după ce Parlamentul grec a aprobat un nou val de austeritate, arată că în jur de 63% din respondenţi vor ca Grecia să rămână în uniunea monetară cu orice preţ. Procentul celor care au răspuns astfel este simţitor mai mic decât cel de 81,6% înregistrat înaintea alegerilor din iunie, scrie Thomson Reuters.
"Măsurile dure de austeritate îi apasă pe greci. Preţul pe care îl plătesc pentru a rămâne în zona euro este foarte mare", a spus Takis Theodorikakos, reprezentant al companiei de sondaj GPO.
Peste 40% din cei 1.200 de greci care au luat parte la sondaj au spus că sunt furioşi şi dezamăgiţi de politicieni, sistemul judiciar şi sindicate. Circa 63% din respondenţi sunt de părere că guvernul a gestionat prost criza.

Mai mult de jumătate din respondenţi au spus că veniturile le-au scăzut şi că au dificultăţi în a-şi asigura existenţa. Aproximativ 78% au apreciat că reducerile de salarii şi pensii, majorările de impozite şi concedierile din sectorul bugetar nu vor ajuta economia să revină pe propriile picioare.

Dacă s-ar ţine alegeri imediat, partidul radical de stânga SYRIZA, care se opune austerităţii, ar câştiga cu 22,3% din voturi, potrivit sondajului. Partidul conservator de la guvernare Noua Democraţie ar primi 20,1%. Cotele de popularitate ale ambelor partide au scăzut de la ultimele alegeri. În iunie, Noua Democraţie a câştigat cu 29,6% din voturi, în timp ce SYRIZA s-a clasat pe locul doi cu 26,9%. Voturile lor s-au dus cel mai ales la partidul ultranaţionalist Zori de Aur, care în vară a intrat pentru prima oară în Parlamentul grec. Gruparea ar lua 10,3% din voturi dacă ar avea loc alegeri acum, faţă de 6,9% în ultimul scrutin.

Totuşi, majoritatea grecilor au spus că nu-şi doresc alegeri anticipate, însă 50,4% apreciază că o remaniere guvernamentală este necesară. Surse din guvernul grec au declarat pentru Reuters că premierul Antonis Samaras va opera o astfel de remaniere după ce ţara va primi următoarea tranşă din împrumut pentru a-şi face cabinetul mai puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO