Business Internaţional

Soros preda stafeta mostenitorilor sai

06.10.2004, 00:00 53



Miliardarul George Soros va lasa controlul companiei sale de hedging, in valoare de 12,8 miliarde de dolari, in mainile fiilor sai, Robert si Jonathan, relateaza Bloomberg. Decizia sa de a se retrage de la conducerea firmei marcheaza o rasturnare de situatie fata de decizia de acum doi ani, cand l-a angajat pe Mark Schwartz (care avea o experienta de 22 de ani la grupul Goldman Sachs), pentru a transforma compania intr-o organizatie de top in managementul financiar.



Robert Soros, 41 de ani, care a fost numit anul trecut in fruntea fondului Quantum Endowment si Jonathan Soros, 34 de ani, vor avea fiecare functii de vice-chairman in cadrul firmei detinuta de tatal lor, potrivit unui comunicat emis ieri. Tatal lor ramane insa in pozitia de chairman.



Compania Soros a gestionat peste 20 de miliarde de dolari in 1990, cand se afla pe primul loc in randul fondurilor de investitii. In 1992, compania a avut de castigat 1 miliard de dolari din scaderea cursului lirei sterline. Alte afaceri de succes au fost realizate cand s-a mizat pe cresterea marcii germane dupa caderea zidului Berlinului si ca urmare a dezechilibrului burselor japoneze din 1989.



Robert Soros este cel mai mare dintre cei 5 fii ai miliardarului de origine maghiara George Soros. Dupa ce a absolvit Universitatea din New York in 1986, luandu-si licenta in Litere, s-a alaturat companiei Soros Fund Management, dupa care a mai avut si alte slujbe.



Asemeni tatalui sau, Jonathan Soros a fost activ pe scena politica lucrand pentru MoveOn, o organizatie care depune mari eforturi pentru a-l inlatura pe George Bush din cursa pentru prezidentialele din noiembrie. Jonathan a absolvit Universitatea Wesleyan in 1991, este licentiat in Drept si are un masterat in Stiinte Politice la Harvard. A lucrat si el in cadrul grupului Soros, vreme de doi ani.



Decizia de a se retrage din fruntea afacerilor sale a fost luata dupa ce, in ultimul an, George Soros s-a implicat din ce in ce mai mult in politica, donand cel putin 12,6 milioane de dolari pentru cele peste 527 de organizatii care strangeau fonduri si semnaturi pentru campania electorala a lui John Kerry in state ca Florida, Ohio si Pennsylvania, unde acesta si George Bush au acelasi numar de simpatizanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO