Business Internaţional

Spania este reticenta fata de intentia de preluare a Endesa de catre E.ON

24.02.2006, 21:25 19

Conducerea Endesa si oficialii spanioli au de ales intre a deveni liderul pietei europene a energiei si a gazului, alaturi de E.ON, si a ocupa numai a saptea pozitie pe piata respectiva, insa alaturi de un conational.

Spania este reticenta in ceea ce priveste intentia de preluare a celei mai mari companii de electricitate pe plan local Endesa de catre firma germana E.ON, motivandu-si pozitia prin dorinta de protejare a industriei nationale, scrie EUObserver.

Gigantul german in domeniul de utilitati E.ON a facut o oferta de preluare de 29 de miliarde de euro catre Endesa. Un acord din partea spaniolilor ar da nastere celui mai mare furnizor energetic din lume.

Jose Luis Zapatero, prim-ministrul Spaniei, a declarat insa ca aceasta incercare a germanilor contravine eforturilor guvernului spaniol de a crea propriul campion energetic. "Inteleg ca Germania doreste sa detina o companie energetica puternica la nivel global, dar acelasi obiectiv il urmareste si Spania", a declarat Zapatero.

Initial, guvernul spaniol si-a concentrat atentia asupra ofertei venite din partea companiei Gas Natural, care a dorit formarea celei mai mari firme de utilitati din Spania, capabila sa intre in competitie cu firmele de pe piata internationala. Cu toate acestea E.ON a intrecut compania Gas Natural, oferind cu sapte miliarde de euro mai mult decat aceasta. Zapatero a mentionat ca Endesa a reprezentat un punct strategic pentru economia Spaniei. "As dori sa subliniez ca piata este foarte importanta, dar pentru guvern, populatia tarii este mai presus decat aceasta. Regulile internationale ale acestui joc pe piata industriei sunt decisive, de aceea trebuie sa fie compatibile cu interesele noastre nationale", a adaugat acesta.

Bruxelles nu este de acord cu acest protectionism. Mai mult, sustine oferta E.ON, considerand ca aceasta face parte din trendul de preluare a companiilor externe, in vederea crearii unor forte mai mari pe piata internationala.

Cel mai puternic grup italian, Enel, confirma aceasta tendinta, prin declaratia cum ca este pe cale sa faca o oferta de preluare companiei energetice Suez din Franta. Autoritatile din Paris si Luxemburg au sustinut pozitia Spaniei prin adoptarea unor legi care sa previna preluarea firmelor nationale de catre companiile externe.

Dupa ce a luat fiinta, in urma fuziunii dintre Veba si Viag din iunie 2000, E.ON, liderul german al domeniului energetic, a realizat tranzactii in valoare de peste 100 de miliarde de euro. Dintre acestea, achizitiile companiei s-au ridicat la 44 mld. euro, iar cesiunile la peste 60 mld. euro.

Dovezi sunt achizitiile Powergen din Anglia, din 2002, respectiv a liderului european al productiei de gaze, Ruhrgas, din 2003, in valoare de 15,3, respectiv 11,2 mld. euro. La acestea se adauga si vanzarea parcului imobiliar Viterra si a companiei Degussa din anul 2005, respectiv 2006, pentru sumele de 7, respectiv 2,8 mld. euro. E.ON si-a continuat demersurile in ceea ce priveste achizitiile si cesiunile si in ultimele luni de zile. Ea s-a orientat, in special, spre nordul si estul Europei.

Insa de mai bine de un an, proprietarul gigantului german, Wulf H. Bernotat, a pus ochii pe o miza importanta: Endesa. Interesul sau deosebit pentru aceasta din urma vine din convingerea sa ca liberalizarea pietei va impune un nivel din ce in ce mai ridicat jucatorilor de pe piata. Cu lichiditati de peste 15 mld. euro, E.ON detine toate mijloacele pentru a-si atinge telurile, insa nu cu orice pret. Compania a renuntat, recent, la achizitia Scotish Power, dupa ce aceasta din urma a refuzat a treia oferta facuta de E.ON, in valoare de 17 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO