Business Internaţional

Spania s-a afundat şi mai mult în recesiune în primele trei luni ale anului

Spania s-a afundat şi mai mult în recesiune în primele...

Autor: Ştefan Stan

30.04.2013, 12:19 1277

Economia Spaniei s-a contractat pentru al patrulea trimestru consecutiv, iar recesiunea economică pare că se va extinde şi anul următor, conform datelor preliminare emise marţi de Institutul Naţional de Statistică, scrie Reuters.

PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 0,5% în primele trei luni ale acestui an faţă de ultimul trimestru al lui 2012, din cauza micşorării cererii pe piaţa domestică, conform rapoartelor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia spaniolă s-a micşorat cu 2%.

Guvernul spaniol şi-a revizuit vineri în scădere predicţiile economice pe acest an, deşi nu a anunţat nici o schimbare importantă în planul de reforme, menit să relanseze economia.

 “Recunoaştem că reformele guvernului spaniol au fost semnificative, dar problema este că Spania a pornit de pe o poziţie economică mult mai joasă decât alte ţări europene, iar ajustarea la climatul economic este un proces de durată. Abia anul viitor preconizăm că Spania va reveni la creştere economică”, a declarat Nomura Silvio Peruzzo, analist economic.

Guvernul spaniol anunţă că perioada mai dificilă a trecut, şi estimează că până la sfârşitul acestui an, Spania va reveni la creştere economică,  în mare pentru că ţara a devenit din ce în ce mai competitivă, iar exporturile au crescut.

Lipsa masivă a locurilor de muncă şi informaţiile îngrijorătoare din economia spaniolă şi alte ţări din zona euro au alimentat discuţia dacă Europa ar trebui să abandoneze politica de austeritate, favorizată de Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO