Business Internaţional

Spaniolii primesc o lovitură sub centură de la agenţia americană de rating Moody’s

10.03.2011, 23:49 25

Agenţia americană de rating a redus caliticativul Spa­niei laAa2, argumentând că preţul susţinerii in­dustriei bancare a ţăriiar fi mai ridicat decât estimează guvernul de la Madrid, scrieBloomberg.

Măsura, care vine la câteva zile de la o decizie similară în cazulGreciei, a de­terminat deprecierea euro şi scă­derea burseloreuropene. Moneda euro­peană se tranzacţiona ieri la o va­loare de1,3825 dolari, în scădere de la 1,3904 dolari miercuri.

Indicele paneuropean Stoxx 600 scăzuse la jumătatea şedinţei detran­zacţ­ionare cu 0,7%, în timp ce FTSE (Marea Britanie) pierduse1,1%, CAC 40 (Franţa) 0,6%, iar DAX (Germania) 0,7%.

"Costul unei restructurări bancare va depăşi estimările actuale aleguver­nului", ce indică 20 de miliarde de euro, a anunţat agenţia,care plasează costul la 40-50 de miliarde de euro, în timp ceriscurile legate de finanţele guvernului rămân ridicate.

Banca centrală spaniolă urmează să anunţe deficitele de capital alecreditorilor în conformitate cu noile reglementări bancare,declarând iniţial că deficitul total nu va depăşi 20 miliarde deeuro.

Decizia reducerii ratingului Spaniei tensionează şi mai multsituaţia din Europa, unde liderii politici se întâlnesc astăzi laBruxelles pentru a discuta despre măsurile menite să pună capătcrizei datoriilor suverane.

Totuşi, investitorii şi analiştii se tem că acordul va dezamăgi dincauza di­ver­genţelor de ordin politic care au obli­gat Europasă-şi dilueze măsurile, potrivit The Wall Street Journal.

Pachetul, care va fi prezentat şi aprobat în cadrul unui alt summitde pe 24-25 martie, este aşteptat să includă un nou set de regulipentru zona euro pri­vitoare la disciplina bugetară, întărireamecanismului temporar de susţinere a ţărilor îndatorate, detaliilegate de un fond permanent de salvare şi angajamente de sporire acompetitivi­tăţii economiilor naţionale.

Liderii zonei euro vor încerca să decidă în această săptămână dacăsă relaxeze termenii creditelor acordate Irlandei şi Greciei.Totuşi, măsurile dezbătute nu se ridică la nivelul ambiţiiloranunţate anterior de Europa, în luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO