Business Internaţional

Special: 20 de ani de la Revolutie: Iliescu: Abia peste 20 de ani Romania va fi echivalenta cu media Europei dezvoltate

Special: 20 de ani de la Revolutie: Iliescu: Abia peste 20 de ani Romania va fi echivalenta cu media Europei dezvoltate
20.12.2009, 23:13 45

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu estimeaza, la 20 deani de la Revolutia din decembrie 1989, ca, in mare, asteptarile deatunci s-au indeplinit si estimeaza ca abia peste 20 de ani Romaniava fi la nivelul mediei Europei dezvoltate.

Ion Iliescu spune ca schimbarea de regim din urma cu 20 de ani avenit ca un lucru normal, in conditiile in care comunismul dispareadin restul statelor din Europa de Est.

"Atunci toti asteptam aceasta schimbare. Era lucrul care pluteain atmosfera. Pe de o parte, se misca lumea in jurul nostru. Intoate celelalte tari existau asemenea semnale, informatii, in timpce la noi eram cu totii apasati de o atmosfera de control, desuspiciune, de supraveghere, combinata cu agravarea continua aconditiilor de viata ale oamenilor, in plan economic, in plansocial: lipsa alimentelor pe piata, cozile acelea imense la carne,la paine, la urechi de porc, la gheare de pasare, si caldura putinasi asa mai departe. Deci fierbea societatea romaneasca. Era clar caera o incarcatura uriasa care trebuia sa izbucneasca", a declaratIliescu.

Toata lumea isi dorea in acele momente in primul rand libertate,pentru ca era incorsetata libertatea de gandire, de exprimare, demanifestare, de organizare, trecerea de la dictatura spredemocratie.

"Si, pe de alta parte (oamenii mai doreau n. red.) modificari desubstanta in economia centralizata, dirijata de birocratia de stat,si trecerea spre o economie libera performanta. Eu cred ca, inesenta, aceste asteptari si obiective ale Revolutiei s-auindeplinit", considera primul presedinte al Romaniei democrate.

Dupa parerea lui Iliescu, procesul cel mai greu a fostreformarea economiei nationale, alinierea ei la economiileperformante din Europa de Vest. "Din acest punct de vedere s-apierdut mult, s-a prabusit o anumita structura economica, au aparutelemente noi. Acum sectorul privat este predominant in economianoastra."

Dar trecerea catre capitalism s-a facut cu greutati si cufenomene negative. Iar cel mai negativ fenomen in plan social siceea ce jeneaza cel mai mult este acumularea de bogatie in randulunei minoritati si mentinerea saraciei pentru categorii foarte maride oameni, mai crede Iliescu.

Intrebat unde crede ca se afla Romania in prezent, Iliescu araspuns ca tara noastra se afla cu mult in urma Europei, dar caacest lucru este normal.

"Intr-un fel, repetam istoria Italiei de dupa razboi, a Greciei,Spaniei, Portugaliei, tari care au cunoscut un exod dupa razboi,care acum au devenit receptoare pentru imigranti, inclusiv pentruromani."

Marile victorii ale Romaniei in cei 20 de ani de la cadereacomunismului sunt intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Abiadupa ce am facut acesti pasi romanii au putut circula liberi prinEuropa. Acest lucru a fost benefic pentru ca "unii si-au gasitposibilitati, pierzand locurile de munca in tara, sa lucreze inItalia, in Spania, in Franta".

Procesul in sine, de transformare radicala a societatii,trecerea de la o calitate la alta s-a dovedit insa a fi foartecomplicat, in principal din cauza mentalitatii umane. "Pe planulmentalitatilor, progresele sunt mult mai lente si ramane pentru noio tema a generatiilor viitoare. Probabil ca vom mai trai alti 20 deani de zile in care sa ne saltam, ca avem problema fundamentala aRomaniei - decalajele enorme care ne despart de tarile dezvoltate",considera Iliescu.

Asadar, Romania mai are de facut in continuare eforturi pentru aconsolida baza materiala a dezvoltarii noastre, fundamenteleeconomice ale unei economii moderne, iar pentru aceasta trebuie safolosim oportunitatile pe care ni le ofera calitatea de membru alUniunii Europene, crede Ion Iliescu.

Fostul presedinte mai spune ca dupa revolutie toata lumea stiaca Romaniei nu ii vor fi de ajuns doar 20 de ani pentru a recuperadecalajul fata de Europa de Vest.

Atunci "s-a prabusit o lume, un sistem, o economie. Erauintreprinderi industriale construite intr-o anumita conjunctura cusistem de subventii de la stat. (...) A fost o prima realitate cucare ne-am ciocnit imediat, ca n-am mai putut sa mentinem acestsistem centralizat. S-a descentralizat economia si dupa cateva lunide zile au inceput toti sa ceara de la Guvern sprijin".

In final, Iliescu a declarat ca "vor fi inca 20 de ani pana cand- generatiile de atunci - sa traiasca intr-o Romanie care sa fieechivalenta cu media Europei dezvoltate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO