Business Internaţional

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind arsenalul chimic sirian

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind...

Autor: Mihai Draghici

14.09.2013, 13:52 419

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, citat de AFP.

Potrivit acordului rezultat în urma discuţiilor pe care John Kerry le-a avut la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, regimul sirian trebuie să prezinte, în termen de o săptămână, lista armamentului chimic deţinut.

"Întâlnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelentă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Siria, Rusia şi Statele Unite au demonstrat angajamentul în favoarea unei soluţii politice. Obiectivul preşedinţilor din Statele Unite şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, a fost atins", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul susţinând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian. Siria a anunţat intenţia de a semna Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite intenţionează să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, în contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO