Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Anca Dumitrescu, Marius Oncu

10.12.2013, 20:06 88

Compania poloneză de produse de igienă Hygienika va achiziţiona firma germană de distribuţie Poopeys Deutschland, după tranzacţie nemţii urmând să distribuie doar produse poloneze, scrie The Warsaw Business Journal. De asemenea, compania poloneză intenţionează să se extindă pe alte pieţe. Hygienika va intra în parteneriat cu Innova Capital, un fond polonez de investiţii specializat pe Europa de Est şi prezent şi în România, pentru a-şi consolida poziţia pe segmentul farma şi caută să achiziţioneze o reţea majoră de farmacii din Europa. „Reţeaua de care suntem interesaţi ne va permite să ne extindem în Europa de Vest”, a explicat directorul general al Hygienika Kamil Kliniewski. În urma achiziţiei, o parte din operaţiuni ar putea fi mutate în Polonia, unde costurile sunt mult mai mici. În România, Innova Capital este printre altele acţionar majoritar al La Fântâna, cel mai mare furnizor de apă îmbuteliată în sistem watercooler, şi la grupul de inginerie energetică EnergoBit.

Parlamentarii europeni au adoptat ieri cu o largă majoritate un ansamblu de reguli destinate împrumuturilor imobiliare, menite să protejeze şi să informeze beneficiarii în privinţa riscurilor şi să evite declanşarea unor noi crize provocate de bule speculative, scrie AFP. Textul a fost adoptat cu 596 de voturi pentru, 65 împotrivă şi 31 de abţineri. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de Consiliul European. Comisia Europeană a propus măsurile în martie 2011, pentru ca europenii care cumpără locuinţe prin credit să fie mai bine informaţi în privinţa riscurilor, în urma crizei împrumuturilor subprime din SUA care a stat la originea crizei financiare mondiale. Crizele din Irlanda şi Spania au fost şi ele declanşate de spargerea unor bule speculative pe pieţele imobiliare. Textul adoptat marţi de Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară la Strasbourg, prevede în principal ca posibilii beneficiari ai creditelor imobiliare să primească fişe tehnice standardizate care să conţină o serie de informaţii obligatorii, în special referitoare la dobânzile aplicate şi riscuri, pentru a putea face comparaţii. Companiile de credit vor evalua capacitatea clientului de rambursare a împrumutului şi se vor abţine să îi acorde finanţare dacă beneficiarul riscă să aibă dificultăţi de rambursare a acestuia.

OPEC a redus producţia de petrol în noiembrie la cel mai scăzut nivel după luna mai 2011, livrările fiind sub pragul de 30 de milioane de barili pe zi pentru a treia lună consecutiv, scrie Bloomberg. Organizaţia a livrat luna trecută 29,63 de milioane de barili pe zi, comparativ cu 29,83 de milioane de barili pe zi în octombrie, potrivit datelor lunare publicate marţi de OPEC. Grupul a decis săptămâna trecută la Viena să menţină plafonul producţiei de ţiţei la nivelul de 30 de milioane de barili pe zi. „Prin luarea acestei decizii, ţările membre au reconfirmat disponibilitatea de a răspunde cu promptitudine la evenimente neaşteptate care ar putea avea un impact advers asupra unei pieţe echilibrate a petrolului“, se arată în raportul organizaţiei. Analişti ai BNP Paribas, Citigroup şi Deutsche Bank anticipează că unii membri ai OPEC, în special Arabia Saudită, vor fi nevoiţi să reducă producţia în 2014, pentru a evita suprasaturarea pieţei. Statele Unite au ajuns la cea mai mare producţie de petrol din ultimul sfert de secol, în timp ce Irak, Libia şi Iran intenţionează să crească exporturile de ţiţei în următoarele luni. Livrările Arabiei Saudite, cel mai mare producător al OPEC, au scăzut luna trecută la minimul ultimelor cinci luni, de 9,63 milioane de barili pe zi, de la 9,71 milioane de barili pe zi în octombrie.

Grupul aerospaţial european EADS va desfiinţa 5.800 de locuri de muncă, circa 4% din total, restructurarea fiind necesară pentru a îmbunătăţi profitabilitatea şi pentru a face faţă reducerii cheltuielilor pentru apărare în Europa, potrivit Financial Times. Programul de desfiinţare de locuri de muncă va afecta divizia de apărare a grupului. EADS deţine şi producătorul de avioane de pasageri Airbus. Numărul de posturi vizate este mai mic decât anticipau sindicatele, notează publicaţia britanică. Locurile de muncă vor fi desfiinţate pe parcursul a trei ani, iar plecările angajaţilor vor fi voluntare, astfel că grupul va obţine, probabil, acordul sindicatelor şi politicienilor pentru implementarea programului. Reducerea personalului reprezintă pentru directorul EADS Tom Enders strategia de rezervă, după ce Germania a blocat formarea celui mai mare grup din industria de apărare prin preluarea de către EADS a companiei britanice BAE Systems. Programul de restructurare a numărului de angajaţi prevede fuziunea sub numele Airbus Defence and Space a subsidiarei Cassian, activă în industria de apărare, a Astrium, divizia spaţială, precum şi a Airbus Military, producătorul avionului de transport A400M. Vânzările pe această piaţă au adus anul trecut EADS venituri de 14 miliarde de euro, dintr-un total de 56,5 miliarde de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO