Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Andrei Cîrchelan

07.06.2012, 00:00 63

Ieşirile nete de capital privat din Rusia s-au situat la 5,8 miliarde de dolari în luna mai, ducând la 46,5 miliarde de dolari totalul pentru primele cinci luni ale anului, potrivit băncii centrale ruse, preluată de Ria Novosti. Cel mai mare flux a fost înregistrat în ianuarie, când din Rusia a fost retras capital de 15,2 miliarde de dolari. "Per ansamblul anului ne puteam aştepta la intrări de capital, dar multe vor depinde de ceea ce se întâmplă în afara ţării", a declarat preşedintele băncii centrale Serghei Ignatiev.

Compania energetică germană Wintershall s-a oferit să schimbe noi active cu Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, scrie Ria Novosti. "Wintershall a oferit noi active, dar nu le voi numi", a afirmat directorul general al grupului rus Alexander Medvedev. Cele două companii participă la un proiect de dezvoltare a unui depozit de hidrocarburi din nordul Rusiei. Wintershall este, de asemenea, acţionar la proiectul gazoductului Nord Stream, iniţiat de Gazprom, prin care se vor livra Europei gaze naturale ruseşti.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un amendament la bugetul de stat pe 2012 prin care majorează considerabil preţul estimat al petrolului pentru a reduce deficitul bugetar, potrivit Ria Novosti. Amendamentele au fost iniţiate în primăvara 2012. După schimbarea estimării preţului ţiţeiului, deficitul bugetar rus se reduce de la echivalentul în ruble a 27 miliarde dolari, sau 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB) la echivalentul a 2 miliarde dolari, sau 0,1% din PIB.

Autoritatea pentru siguranţa alimentelor din Bulgaria a propus ca ofertele all-inclusive să fie disponibile doar în hotelurile de patru şi cinci stele, potrivit Novinite. Şeful agenţiei pentru siguranţa alimentelor a explicat că hotelurile de trei sau două stele ar trebui să poată găzdui în restaurante un număr de clienţi corespunzător numărului de paturi disponibile, adică un hotel cu 100 de paturi ar trebui să poată servi 60 de clienţi în restaurant în acelaşi timp. În vara lui 2011, 300 de hoteluri bulgare au fost amendate pentru că au servit mâncare de proastă calitate în pachetele all-inclusive.

Economia Bulgariei a crescut cu 0,5% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la echivalentul a 8,8 miliarde euro, potrivit institutului oficial de statistică, scrie Novinite. Comparativ cu ultimul trimestru din 2011, Produsul Intern Brut bulgar a stagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO