Business Internaţional

Ştiri pe scurt din SUA

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu, Vlad Popescu

22.08.2013, 21:29 807

Două triburi de amerindieni din SUA au dat în judecată autorităţile de reglementare financiară din statul New York, nemulţumite de o decizie care limitează acordarea online şi rapidă de credite pe o perioadă scurtă şi cu dobânzi ridicate, măsură care afectează şi patru firme operate de triburi. Asociaţia pentru Servicii Financiare a Amerindienilor a anunţat că a fost deschis un proces împotriva şefului Departamentului de Servicii Financiare din New York, Benjamin Lawsky, la un tribunal din Manhattan. Informaţia nu a putut fi verificată la tribunal, potrivit Bloomberg. Procesul a fost iniţiat de tribul Otoe-Missouria, din Red Rock, Oklahoma, şi de Lac Vieux Desert Band, din Watersmeet, Michigan. În SUA sunt 564 de triburi recunoscute la nivel federal. Lawsky a dispus la începutul lunii august ca 35 de companii care acordă credite online, din care cel puţin patru deţinute de cele două triburi, să înceteze activitatea în statul New York. De asemenea, oficialul american a trimis o scrisoare către 117 bănci din SUA, în care le cere să oprească accesului furnizorilor de împrumuturi pe termen scurt şi cu dobândă ridicată la sistemele de plată electronică. Doar Congresul SUA poate impune reguli amerindienilor, afirmă directorul executiv al Asociaţiei pentru Servicii Financiare a Amerindienilor, Barry Brandon. Asociaţia a fost formată anul trecut pentru a apăra furnizorii de servicii provenind din comunităţile tribale.

Producătorul american de automobile electrice Tesla Motors vrea să deschidă fabrici în Europa şi Asia, anticipând creşterea cererii din aceste regiuni în urma lansării unei maşini cu baterii mai puţin exclusiviste decât actualele modele, scrie Bloomberg. Singura fabrică existentă a Tesla, situată în Fremont, California, va produce în acest an cel puţin 21.000 de autoturisme de lux Tesla S, model cu preţuri de la 70.000 de dolari. Compania anticipează că va dubla producţia de la Fremont anul viitor. Fabrica are un potenţial de până la 500.000 de autoturisme pe an, însă lansarea unui automobil de dimensiuni mai mici decât sedanul Tesla S, cu preţul la jumătate, necesită noi facilităţi de producţie, a declarat directorul general al companiei, Elon Musk. „Vom încerca să amplasăm aceste fabrici aproape de oameni, aproape de clienţi, pentru a reduce la minimum costurile de logistică legate de livrarea automobilului. Cred că, pe termen lung, Tesla va deschide fabrici în Europa, în alte zone din SUA şi în Asia“, a afirmat Musk. Tesla Motors, care poartă numele inventatorului Nikola Tesla, a trecut pe profit în acest an, iar acţiunile companiei au crescut cu 337% pe bursa de la New York, la 150 de dolari. Valoarea de piaţă a Tesla, de aproximativ 18 miliarde de dolari, o depăşeşte acum pe cea a grupului italian Fiat, acţionarul majoritar al Chrysler.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO