Business Internaţional

Studiourile MGM au intrat în faliment

Studiourile MGM au intrat în faliment

Autor: Radu Racu

03.11.2010, 17:16 52

Studiourile de film Metro-Goldwyn-Mayer, unul din cele maireprezentative grupuri de la Hollywood, a cerut miercuri aplicareacapitolului 11 din legea falimentului, după mai mulţi ani în care aîncercat să restituie datorii cumulate de circa 4 miliarde dedolari, scrie Reuters.

Grupul MGM a depus cererea de intrare sub protecţia legiifalimentului la o curte din Manhattan, New York. Miliardarulamerican Carl Icahn - unul din personajelecontroversate din consiliul de administraţie al companiei - aanunţat că a ajuns la o înţelegere cu acţionarii şi creditoriipentru intrarea sub protecţia legii falimentului. Cei mai maricreditori ai studiourilor de film sunt reprezentaţi de banca JPMorgan Chase şi fondurile de investiţii Anchorage Advisors şiHighland Capital Management, conform The New York Times.

Capitolul 11 din legea falimentului în SUA este un act normativaccesibil oricărei firme sau individ care prevede reorganizarea subsupravegherea unei instanţe judecătoreşti. Legea protejeazăcompania de executarea silită pentru plata creditorilor însă dăjustiţiei posibilitatea de a interveni în reorganizarea activităţiichiar prin numirea unui alt manager. Firmele au de obicieiposibilitatea de a ieşi din faliment dacă reorganizarea din cadrulcapitolului 11 este eficientă, cel mai recent şi răsunător exempluîn acest sens fiind constructorul de automobile General Motors.

Planul de restructurare a MGM va fi supus aprobării de cătreinstanţă în termen de 30 de zile, potrivit investitorului CarlIchan. El a precizat că în cadrul planului vor fi acceptateschimbări în manageriatul companiei iar achiziţia băncii de filmeCypruss nu va mai avea loc.

Cele mai importante filme produse de studiourile MGM, din punctde vedere l încasărilor, sunt Pe aripile vântului,seria James Bond şi Rocky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO