Business Internaţional

Ţările emergente vor ieşi mai puternice din criză

Autor: Cristina Rosca

14.09.2010, 23:05 28

Criza financiară va modifica raportul de putere între stateledezvoltate şi cele în curs de dezvoltare. Astfel, primele îşi vorreveni mai rapid din criză şi vor putea să se pregătească pentru onouă luptă pentru supremaţia mondială, potrivit unui raport alCentre for Economics and Business Research (CEBR).

Statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi DezvoltareEconomică (OCDE) vor contribui cu 66% la PIB-ul mondial în 2015,comparativ cu 77% în 2004, potrivit grupului de cercetare cu sediulla Londra. OCDE este alcătuit din 33 dintre cele mai importanteeconomii ale lumii, printre care SUA, Marea Britanie şiJaponia.

"Pentru economiile vestice perspectivele pentru următorii cinciani nu sunt foarte optimiste. Vorbim de creştere economică lentă şianevoiasă", a spus Owen James, economist al CEBR.

Ponderea Statelor Unite în economia mondială va scădea la 22,6%în 2015, faţă de 25,3% în 2007. Şi în cazul Marii Britanii evoluţiava fi similară, aportul urmând a scădea de la 4 la 3,3%, potrivitCEBR. Nici Germania nu va face notă discordantă, aportul săureducându-se de la 6,1 la 5,3%.

La polul opus se află China, a cărei economie, aparentneobosită, creşte într-un ritm alarmant. Economia celui mai populatstat din lume va reprezenta 11,4% din economia mondială în 2015,faţă de 7% în 2007. În cazul Indiei, contribuţia va creşte cu 1%,la 2,9%. Astfel, aportul Indiei va fi mai mare decât cel al Rusiei,Canadei sau Spaniei până în 2013, potrivit aceleiaşi surse.

Aceste state cu economii emergente au avut o evoluţie mai bunăîn timp de criză comparativ cu statele cu economii dezvoltate.Astfel, în timp ce economiile Statelor Unite sau ale Germaniei secontractau, PIB-ul Chinei creştea cu peste 8%, un nivel la caremarile economii nu visau nici înainte de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO