Business Internaţional

Tranzactiile imobiliare cu proprietati de lux sunt imune la presiunile crizei

Tranzactiile imobiliare cu proprietati de lux sunt imune la presiunile crizei

Fleur de Lys, situata in Beverly Hills, este cea mai scumpa proprietate disponibila pe piata in prezent, cu un pret de 125 mil. dolari

25.10.2009, 23:25 320

Cele mai valoroase tranzactii imobiliare din ultimele doua lunis-au derulat in Hong Kong, iar pretul platit pe metru patratdepaseste valoarea de achizitie a unui apartament cu doua cameredin Bucuresti.

In prima jumatate a lunii octombrie, un apartament de lux situatpe Conduit Road, una dintre cele mai exclusiviste zone ale HongKongului, s-a vandut pentru suma de aproape 57 mil. dolari (38 mil.euro), stabilind un nou record mondial.

Duplexul situat la etajul 68 are cinci camere si o suprafatatotala de 572 de metri patrati, pretul pe metru patrat fiind decirca 113.900 dolari americani (peste 76.000 euro). Totodata,apartamentul are vedere catre port, iar proprietarul acestuia are acces garantat la o sala de fitness, osala in aer liber de yoga, dar si la un centru de aromoterapie. Unalt apartament situat in aceeasi cladire a fost vandut contrapiperatei sume de 51 mil. dolari (34 mil. euro). Thomas Lam,reprezentant al dezvoltatorului imobiliar ce a scos la vanzareapartamentele, a declarat ca respectiva cladire "ofera claseielitiste din oras oportunitatea de a se bucura de o locuinta deprestigiu".

Cea mai scumpa garsoniera din lume - 3,16 mil.dolari

La mijlocul lunii septembrie, o garsoniera situata tot in HongKong a stabilit recordul mondial in ceea ce priveste pretul deachizitie la aceasta categorie. Localizata in cartierul Tsim ShaTsui din oras, garsoniera are 75,8 metri patrati si a fost vandutapentru suma de 3,16 mil. dolari (2,11 mil. euro). Un om de afaceri,care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, a platit circa 42.000dolari (28.000 euro) pe metrul patrat datorita vederii spre portulVictoria.

Aceste recente tranzactii par sa contrazica in totalitateafirmatiile lui Donald Tsang, guvernatorul HongKongului, caredeclara cu putin timp in urma ca intrevede izbucnirea unui noububble imobiliar.

In discursul anual privind politicile pe care le va adopta,Tsang a spus ca guvernul vrea sa puna la dispozitia celorinteresati sa dezvolte un proiect imobiliar mai multe terenuri."Numarul relativ redus de cladiri rezidentiale finisate si sumelerecord obtinute in diferitele tranzactii ce au avut loc anul acestaau alimentat temerile cu privire la oferta redusa de apartamente,dificultatea de a achizitiona o locuinta, dar si posibilitatea caun bubble imobiliar sa izbucneasca", a spus Tsang. Preturileproprietatilor imobiliare din Hong Kong au explodat in ultimii ani,regiunea administrativa speciala a Chinei fiind una dintre cele maiscumpe piete imobiliare din lume, astfel ca nu este chiar laindemana oricui cumpararea unei locuinte in Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO