Business Internaţional

Tranzacţiile ruble-yuani au explodat pentru că rivalii Americii caută să scape de dolar

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2022, 00:00 149

Lumea multipolară în curs de dezvoltare include acum pieţele valutare în condiţiile în care China şi Rusia, cei mai mari contestatari ai supremaţiei SUA, stimulează tranzacţiile directe între monedele lor, scrie Bloomberg.

Volumul tranzacţionat lunar pentru perechea rublă-yuan a crescut cu 1.067%, la aproape 4 miliarde de dolari, de la începutul războiului din Ucraina, în timp ce cele două naţiuni încearcă să-şi reducă dependenţa de dolar şi să stimuleze comerţul bilateral pentru a depăşi sancţiunile actuale şi posibile ale SUA.

Creşterea coincide cu o apreciere a rublei până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani faţă de yuan. Acesta este un semn că ruşii apelează din ce în ce mai mult la produse chinezeşti pentru a înlocui importurile occidentale blocate şi mărcile internaţionale care au dispărut de pe rafturile magazinelor.

Pentru China, aceste este cel mai recent impuls pentru internaţionalizarea yuanului venit tocmai când tensiunile tot mai mari cu SUA încetineau acest proces.

„Principalii jucători de pe piaţa yuan-rublă sunt corporaţiile şi băncile, dar există şi un interes tot mai mare din partea investitorilor de retail“, a declarat Yuri Popov, strateg valutar la Sberbank CIB JSC.

„Volumul de pe piaţa spot a Bursei din Moscova a crescut. Acest lucru se datorează îngrijorărilor privind sancţiunile, precum şi intenţiilor Rusiei şi Chinei de a încuraja utilizarea monedelor naţionale în comerţul bilateral.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO