Business Internaţional

TriGranit investeste 5 mld. euro in Rusia

TriGranit investeste 5 mld. euro in Rusia

Polus Center este unul dintre cele mai mari proiecte dezvoltate de TriGranit

25.01.2007, 19:46 20

Grupul TriGranit este atras de potentialul de crestere al sectorului imobiliar din Rusia si aloca sume mari pentru proiectele din aceasta tara, dar si din centrul si estul Europei.
Compania ungara TriGranit Development Corporation, cea mai mare companie de dezvoltare imobiliara din Europa Centrala, a creat un joint-venture cu Gazprombank, o divizie a Gazprom, monopolul rus din sectorul gazelor, pentru finantarea proiectelor sale imobiliare din Rusia, scrie Portfolio.hu.
"Intentionam sa construim 30 de centre in intreaga tara cu sapte miliarde de euro", a declarat Sandor Demjan, presedintele TriGranit, dupa semnarea acordului cu Gazprombank-Invest.
Gazprombank-Invest este o filiala a Gazprombank, a treia mare banca a Rusiei.
Fiecare parte va detine 50% din noul joint-venture. Ambele parti au adus cate un miliard in cadrul joint-venture-ului si intentioneaza sa contracteze imprumuturi pentru a finanta restul de 7 miliarde de dolari necesari pentru realizarea investitiilor.
TriGranit dezvolta in Romania un proiect in parteneriat public-privat, numit Esplanada in Bucuresti, cu o valoare de circa 1 mld. euro, iar actionarii lor - Immoeast, sunt activi pe piata locala unde au achizitionat numeroase proiecte - cel mai scump - Polus Center din Cluj, care este o achizitie de tip forward purchase, cu o valoare de 210 mil. euro.
Demjan a declarat ca proiectele ar putea fi finalizate in decurs de patru ani. Deocamdata, doar un proiect este unul public. Este vorba de un centru care va fi construit pana in 2009 in Krasnodar pe 132 hectare si care va include cladiri comerciale si rezidentiale. In afara acestui proiect, discutiile au demarat si cu privire la alte patru proiecte, insa Demjan nu a dezvaluit decat faptul ca acestea vizeaza Moscova si St. Petersburg. Demjan, fondatorul TriGranit, a declarat ca astfel de proiecte de amploare nu pot fi realizate decat prin intermediul unui joint-venture. "Gazprom este pe cale de a deveni cea mai mare companie din lume, iar faptul ca am reusit sa incheiem un acord cu banca acestei companii reprezinta un succes imens pentru noi", a declarat Demjan.
TriGranit nu este interesata doar de realizarea de mall-uri si centre de entertainment in Rusia, ci si de cladiri rezidentiale. Compania ungara nu doreste sa construiasca numai apartamente de lux in Moscova, fiind interesata si de proiecte sociale.
Valoarea proiectelor realizate deja de TriGranit in Europa Centrala depaseste nivelul de 2 miliarde de euro, compania intentionand sa investeasca inca 8 miliarde de euro in zece tari.
Proiectele deja finalizate servesc drept prototipuri pentru alte proiecte cum ar fi mall-uri, cladiri de birouri de categoria "A", parcuri rezidentiale si hoteluri.
Pentru proiectele realizate, compania ungara a primit peste 20 de premii internationale, cum ar fi FIABCI Prix d'Excellence, "Oscarul" arhitecturii, pentru centrul comercial Westend City Centre si Palace of Arts din Budapesta.
Actionarii companiei sunt Sandor Demjan, fondator, unul dintre cei mai renumiti oameni de afaceri din Europa Centrala, Immoeast, a patra mare companie de real- estate din Europa, Peter Munk, proprietarul Canadian Barrick Gold, Nathaniel Rothschild, presedintele boardului Atticus Capital, Sandor Csanyi, presedinte si director executiv al OTP Bank.
Oameni de afaceri care au legaturi cu TriGranit au patruns deja in Rusia.
Grupul din sectorul procesarii carnii PickDelhus, detinut de Sandor Csanyi, actionar al TriGranit, a fondat o companie in Moscova in toamna anului trecut, iar Csanyi vede potential si in crearea de ferme de crestere a porcilor in Rusia.
OTP Bank a achizitionat 96,4% din banca rusa Investsberbank in schimbul unei sume de 477 de milioane de dolari in luna octombrie a anului trecut.
Cea mai veche relatie ruso-ungara este cea dintre MOL si Gazprom, care ar putea avea de asemenea legatura cu Csanyi, acesta fiind vicepresedintele grupului de carburanti.
Si Gazprom este prezenta in Ungaria. Astfel, compania rusa a achizitionat Altalanos Ertekforgalmi Bank (AEB), pe care a vandut-o mai apoi magnatului de origine rusa Megdet Rahimkulov, care a anuntat in luna septembrie a anului trecut achizitionarea unui pachet de 5,3% din OTP Bank.

TriGranit se extinde in Est
Cea mai mare companie de dezvoltare imobiliara din Europa Centrala
Valoarea proiectelor realizate deja in Europa Centrala depaseste 2 mld. euro
Intentioneaza sa mai investeasca 8 mld. euro in 10 tari
Proiectele deja finalizate servesc drept prototipuri pentru proiecte aflate in derulare, cum ar fi mall-uri, cladiri de birouri, parcuri rezidentiale si hoteluri
A primit peste 20 de premii internationale pentru proiectele sale
A creat un joint-venture cu Gazprombank-Invest, filiala a companiei ruse Gazprom, pentru finantarea proiectelor sale imobiliare ce vizeaza Rusia
Intentioneaza sa construiasca 30 de centre cu 7 mld. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO