Business Internaţional

Turnul Gherkin din Londra, vandut pentru 600 de milioane de lire

Turnul Gherkin din Londra, vandut pentru 600 de milioane de lire

Cladirea Gherkin a devenit rapid un simbol al Londrei

06.02.2007, 17:26 263

Sediul central din Londra al Swiss Reinsurance, cea mai mare companie de reasigurari la nivel mondial, si al HSBC Holdings, cea mai mare banca din Europa dupa capitalizare, vor fi vandute, valoarea tranzactiilor depasind 1,5 mld. lire sterline, scrie Bloomberg. Compania Swiss Reinsurance va vinde pentru 600 de milioane de lire sterline (900 mil. euro) populara cladire de birouri, supranumita si "Gherkin/Catravetele", companiei IVG Immobilien.
Reprezentantii companiei cu sediul la Z?rich au declarat ca vor ramane principalii locatari ai cladirii de 41 de etaje, care a fost proiectata de laureatul Premiului Pritzker, Norman Foster, vanzarea urmand a fi incheiata la sfarstiul acestei luni.
Achizitia cladirii Gherkin, deschisa in 2004, de IVG, companie cu sediul in Bonn, stabileste un record in ceea ce priveste caldirile de birouri din districtul financiar al capitalei londoneze.
"Cladirea are o locatie unica, cu sanse ridicate de a obtine un contract de inchiriere", au declarat reprezentantii IVG. Investitorii germani administreaza 18 miliarde de euro proveniti in principal din sectorul imobiliar european, achizitia ajungand la valoarea de 630 de milioane de lire sterline daca sunt luate in considerare comisioanele.
Compania Swiss detine jumatate din spatiile inchiriate din cladire si va continua sa ocupe majoritatea spatiilor. Cei de la Swiss Re au cheltuit aproximativ 400 de milioane de dolari pentru a construi caldirea Gherkin pe terenul Baltic Exchange, care a fost grav afectat de atacul cu bomba din 1992 al unui grup de republicani irlandezi. Compania de reasigurari ocupa 13 etaje din turnul Gherkin, echivalente cu o chirie de peste 27 de milioane de lire sterline pe an.
"Swiss Re este foarte mandra ca a participat la construirea unei cladirri care a devenit una dintre emblemele Londrei", a spus directorul executiv al companiei de reasigurari. "Consideram IVG un proprietar care va pastra in viitor calitatea superioara a cladirii".
Printre locatarii cladirii se numara grupul Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, si cei de la Cardinal Asset Management.
Emblema a arhitecturii secolului al XXI-lea, cladirea Gherkin a intrecut in popularitate autobuzele supraetajate si Big Ben-ul, aparand in numeroase reclame si filme. Pana si constructorii care au participat la ridicarea colosului arhitectural sunt impresionati de grandoarea cladirii. Pentru arhitectul Norman Foster, cel care a proiectat cladirea, acesta este doar unul dintre punctele forte ale constructiei.
"Am facut proiectarea pe calculator, simuland cum va arata cladirea si cum se va integra in ansamblul urban al Londrei. Cu toatea acestea, inca ma mai surprinde. Modul in care imaginea constructiilor vecine se rasfrange in zidurile de sticla este impresionant", a declarat Foster.
Alaturi de sediul companiei elvetiene, sediul central din Londra al HSBC Holdings este scos la vanzare, valoarea cladirii fiind estimata la peste 1 miliard de lire sterline (1,5 mld. euro).
Localizata in Piata Canada, la numarul opt, cladirea de birouri a celei mai mari banci din Europa devine cel mai scump sediu central din Marea Britanie. Reprezentantii bancii HSBC intentioneaza sa ramana in calitate de locatari in cladire si isi propun sa obtina sediul inapoi dupa un credit de 15 ani, cu o renta de 45 de milioane de lire sterline pe an.
Tony McCurley, director executiv al companiei CBRE, a declarat ca va incepe sa caute potentiali cumparatori ai cladirii, axandu-se pe institutii, companii internationale si investitori privati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO