Business Internaţional

Ucraina îşi vinde din companiile de stat

28.06.2010, 23:31 21

Guvernul de la Kiev intenţionează să privatizeze o serie deactive de stat şi să reducă rolul statului în economie de la 37% înprezent la 20-25% în următorii cinci ani, a declarat vicepremierulucrainean Serghei Tigipko, citat de Bloomberg.

Cabinetul ucrainean plănuieşte să vândă compania naţională detelefonie Ukrtelecom, dar şi o serie de companii de utilităţi, aprecizat Tigipko.

Autorităţile de la Kiev sunt între ciocan şi nicovală, fiindnevoite să facă urgent rost de bani. În acest sens, Ucraina aanunţat la sfârşitul lui aprilie că vrea să contracteze un nouîmprumut de 19 mld. dolari (15,5 mld. euro) de la FMI, încondiţiile în care a mai primit în noiembrie 2008 16,4 mld. dolari(13,4 mld. euro), pe care nu i-a accesat însă în totalitateîntrucât autorităţile ucrainene nu au reuşit să respecte condiţiileimpuse de instituţia cu sediul la Washington. Dacă FMI va respingesolicitarea Ucrainei, ţara ar putea apela la împrumuturi bilateraledin partea Rusiei sau a altor state, a arătat Tigipko la începutullunii iunie, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Analiştiisunt de părere că un ajutor financiar din partea Rusiei ar putea ficondiţionat de o serie de compromisuri politice.

Privatizările au devenit o nouă tendinţă în rândul fostelorstate comuniste din estul Europei, nevoite să strângă cureaua şi săfacă rost de bani la buget pentru a-şi acoperi deficitele şidatoriile.

Spre exemplu, Polonia mizează pe un program ambiţios deprivatizări în valoare de 8,9 mld. euro, ce se derulează înperioada 2010-2011. Şi Grecia a fost nevoită să scoată la vânzare oserie de companii precum operatorul poştal sau companii deutilităţi pentru a-şi acoperi deficitul imens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO