Business Internaţional

Ucraina vrea un credit de 1,3 mld. $ de la Banca Mondiala

22.04.2009, 18:36 12

Autoritatile de la Kiev spera sa incheie un acord cu reprezentantii Bancii Mondiale in urma caruia ar putea beneficia de un imprumut de pana la 1,3 miliarde de dolari (1 mld. euro), dupa ce au reusit recent sa obtina de la FMI deblocarea a doua transe din creditul acordat Ucrainei, potrivit unui consilier prezidential ucrainean, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Redeschiderea liniei de credit de la FMI a fost privita ca un semnal clar referitor la posibilitatea tarii de a obtine credite si din alte surse externe. Fondul Monetar International a suspendat temporar in luna februarie imprumutul in valoare de aproape 16,4 miliarde de dolari (12,6 mld. euro) acordat Ucrainei, in urma unor divergente aparute intre reprezentantii institutiei si gu­vernul de la Kiev privind nivelul deficitului bugetar si reformele necesare pentru redresarea economica.
Reprezentantii Fondului au decis insa saptamana trecuta sa ofere Ucrainei doua transe in valoare de 2,8 miliarde de dolari (2,1 mld. euro) din imprumut. Acordarea celei de-a doua transe de credit este conditionata de rezultatele raportate la viitoarele controale ale FMI. „Cooperarea cu Banca Mondiala are loc in conditii bune, iar in prezent purtam negocieri referitoare la aprobarea a doua proiecte importante", a declarat Oleksander Shlapak, principalul consilier economic al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko.
„Primul dintre aceste doua proiecte prevede acordarea unui imprumut care sa vizeze economia la nivel de sistem si speram ca va fi finalizat in urmatoarele doua luni. Daca proiectul va fi aprobat, Ucraina ar putea beneficia de fonduri importante - de aproape 1 miliard de dolari (772 mil. euro) - si probabil ca o parte din bani vor ajunge la buget", a precizat Shlapak.
Acordul initial incheiat intre executivul ucrainean si reprezentantii Bancii Mondiale prevedea un imprumut de 500 mil. dolari (386,5 mil. euro).
Potrivit lui Shlapak, cel de-al doilea credit obtinut de Ucraina de la Banca Mondiala va fi utilizat pentru a pune in aplicare reformele necesare sistemului bancar al tarii. „Pe baza acestui imprumut vrem sa realizam o recapitalizare a sistemului bancar al Ucrainei, insa procesul va trece mult dincolo de o simpla infuzie de capital in sector", a declarat Shlapak. „Realizarea reformelor din industrie va avea loc in trei sau sase luni si vor fi alocate fonduri de la 150 la 300 de milioane de dolari (115 - 231 mil. euro)", potrivit consilierului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO