Business Internaţional

UE interzice asiguratorilor să vândă poliţe mai ieftine femeilor. Decizia ar putea costa companiile miliarde de euro

UE interzice asiguratorilor să vândă poliţe mai ieftine femeilor. Decizia ar putea costa companiile miliarde de euro

Autor: Radu Racu

01.03.2011, 13:16 26

Genul unei persoane nu trebuie luat în calcul la acordarea uneiprime de asigurare, conform unei hotărâri judecătoreşti anunţatemarţi, decizie care va avea impact major pe segmentul asigurărilorde viaţă şi auto, scrie Financial Times.

Curtea Europeană de Justiţie a ajuns la concluzia că taxareaunor sume mai mici pentru primele acordate femeilor încalcă normeleblocului comunitar privind discriminarea sexuală.

Curtea Europeană de Justiţie a interpretat că derogarea de laaplicarea unui tratament egal bărbaţilor şi femeilor de carebeneficiază sectorul asigurărilor ar putea să se prelungească petermen nelimitat, astfel că a decis ca scutirea aplicată în prezentsă expire în luna decembrie 2012.

Normele europene interzic diferenţele tarifare pentru prime deasigurări încă din anul 2007, însă s-au acordat derogări statelorpentru situaţiile în care genul este un "factor de riscfundamental". Din 2012 însă, asiguratorii vor trebui să aplicepreţuri "unisex" pentru primele de asigurări, după cum spune NoleenJohn, consultant fiscal la o firmă britanică.

Conform verdictului tribunalului, asiguratorii nu vor putea taxadiferit primele de viaţă, auto, sau schemele de pensii private, înfuncţie de genul beneficiarului.

Open Europe, un grup de lobby pentru promovarea reformelor încadrul UE, consideră că măsura ar putea duce la costurisuplimentare pentru asiguratori de circa 936 de milioane de liresterline numai în Marea Britanie. Banii vor fi folosiţi pentru aproteja companiile împotriva noilor "incertitudini din piaţă"apărute în urma deciziei.

Femeile beneficiază de costuri mai mici pentru asigurările auto,spre exemplu, pentru că fac mult mai rar accident comparativ cuşoferii bărbaţi, conform datelor statistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO