Business Internaţional

UE trebuie sa lase Estul sa adopte mai repede euro

16.11.2009, 00:00 17

Uniunea Europeana trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru asprijini statele din regiunea estica a continentului, inclusivaccelerarea proceselor de adoptare a euro, este de pareremiliardarul american de origine maghiara George Soros, scrie EUObserver.

"Europa are o responsabilitate in acest sens intrucat sistemulfinanciar al statelor din Est este in mainile bancilor occidentale.Acesta este si elementul ce a infectat Europa de Est. Europa are oresponsabilitate pe care momentan nu si-o asuma", a apreciat Soros,unul dintre cei mai celebri speculatori financiari.

El a aratat ca letonii se confrunta cu o serie de probleme gravesi ca adoptarea monedei euro la un termen mai apropiat decat sestabilise initial ar avea un impact nesemnificativ asupra evolutieimonedei unice europene.

"Ar imbunatati mediul economic din Letonia fara a afecta in moddeosebit moneda euro", potrivit miliardarului. Soros a devenitcelebru pentru pariul sau impotriva lirei sterline din septembrie1992, prin care "a spart Banca Angliei" si a castigat 1,1 mld.dolari.

Mix toxic pentru Est

Europa Centrala si de Est a primit o lovitura grea anul trecut,odata cu declansarea crizei financiare, in conditiile in caredatoriile denominate majoritar in valuta, socurile de pe piataimobiliara si declinul exporturilor s-au dovedit a fi un mix toxicpentru statele din regiune.

Letonia, Romania si Ungaria au fost nevoite sa solicitefinantare din partea FMI si a UE in incercarea de a contracaradezechilibrele balantelor de plati.

In timp ce Europa Centrala si de Est continua sa se confrunte cuprobleme dramatice, oficialii europeni, printre care sipresedintele BCE Jean-Claude Trichet, s-au aratat profundingrijorati de intarirea monedei euro in fata dolarului american,fapt ce ar putea determina reducerea exporturilor si ar puteaincetini revenirea economica la nivel comunitar.

In consecinta, posibilitatea unei usoare deprecieri a monedeieuropene pe fondul intrarii in zona euro a statelor estice ar fibenefica, a explicat miliardarul Soros.

Euro s-ar putea aprecia in continuare

"Euro este mult prea puternic si prezinta tendinta de a seaprecia chiar si mai mult", a avertizat Soros. Actualul curs deschimb euro-dolar nu este o reflectie a evolutiei economice aUniunii Europene, considera analistii, ci mai degraba o consecintaa politicii antidolar pe care liderii europeni au promovat-o pentrua atrage investitorii valutari.

Sistemele bancare est-europene s-au confruntat pe fondul crizeicu explozia numarului de credite neperformante, in conditiile incare majoritatea imprumuturilor au fost contractate in valuta, iarmonedele nationale, in care sunt exprimate veniturile populatiei,s-au depreciat puternic.

Totodata, bancile locale detinute de creditori vest-europenireprezinta intre 60% si 90% din institutiile bancare in majoritateatarilor din Europa Centrala si de Est.

Moneda europeana a inregistrat anul acesta un avans puternic inraport cu dolarul american, apreciindu-se cu circa 18%. Astfel dacala inceputul lunii martie un euro se tranzactiona pentru 1,26dolari, vineri euro se afla la o cotatie de 1,49 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO