Business Internaţional

UE va avea probleme mari cu datoria publica

09.11.2009, 23:13 24

Datoria publica cumulata a statelor din Uniunea Europeana (UE)ar putea urca la 100% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014,daca guvernele nu vor lua masuri ferme pentru a stimula disciplinafiscala, potrivit unei analize realizate de Comisia Europeana (CE)si prezentate ministrilor de finante din UE reuniti la Bruxelles,scrie Financial Times.

Estimarea sugereaza deteriorarea rapida a finantelor publice lanivel comunitar, pe fondul masurilor de urgenta adoptate inultimele 12 luni cu scopul de a ajuta economia sa iasa dinrecesiune.

In 2007, datoria publica a statelor din zona euro se ridica ladoar 66% din PIB, insa chiar si la acest nivel, depasea tinta de60% impusa tarilor ce voiau sa adopte moneda euro.

Potrivit celei mai recente estimari semestriale a CE, publicatasaptamana trecuta, datoria publica a zonei euro ar urma sa creascala 84% din PIB anul viitor si la 88,2% din PIB in 2011.

Totodata, raportul pregatit de CE pentru reuniunea ministrilorde finante de la Bruxelles, organizata la inceputul saptamaniiacesteia, arata ca "in absenta unei consolidari, raportul dintredatoria bruta si PIB ar putea atinge 100% in 2014, continuand sacreasca dupa aceasta data".

Executivul european a identificat cinci tari care prezintariscuri ridicate - Grecia, Irlanda, Letonia, Spania si MareaBritanie -, in conditiile in care majorarea cheltuielilor cupensiile si cu asigurarile publice de sanatate, precum sideficitele bugetare uriase vor afecta finantele publice din acestestate.

In ciuda temerilor privind escaladarea rapida a datorieipublice, liderii guvernelor din UE au stabilit la summit-uldesfasurat la sfarsitul lunii trecute ca, pe fondul reveniriifragile a economiei europene, eforturile privind consolidareafiscala trebuie amanate pana in 2011.

Pe de alta parte, sefii finantelor europene au atins laBruxelles si subiectul retragerii ajutoarelor de stat acordatesistemului bancar, in special a garantiilor, urmand sa se lanseze"principii si un orizont de timp" in acest sens. Ministrii definante sunt ingrijorati ca, in conditiile in care statul vacontinua sa acorde fonduri pentru bancile ce ar trebui lasate safalimenteze, mediul financiar va fi puternic dezechilibrat.

Comisia anticipeaza ca economia UE isi va reveni treptat, urmandsa creasca cu 0,7% in 2010 si cu 1,6% in 2011. Cu un avans economicmodest, succesul masurilor lansate de guvernele europene ar puteafi pus in pericol si de cresterea ratei somajului, estimata saajunga la 10,3% anul viitor, dupa ce a incheiat 2008 la un nivel de7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO