Business Internaţional

Un fond de investitii arab a devenit cel mai mare actionar al Daimler

24.03.2009, 00:00 63

Daimler, producatorul marcilor Mercedes-Benz, Maybach si Smart, va vinde actiuni in valoare de 1,95 mld. euro fondului de investitii Aabar Investments PJSC din Abu Dhabi, in conditiile in care compania auto incearca sa obtina noi surse de lichiditati si un actionar pe termen lung, scrie Financial Times.

Daimler a anuntat ca isi va majora capitalul social, Aabar urmand sa achizitioneze intreaga emisiune de 96,4 milioane de actiuni la pretul de 20,27 euro/titlu. Fondul de investitii din Orientul Mijlociu va deveni astfel actionarul principal al producatorului auto, detinand o participatie de 9,1%.
Investitia survine in contextul in care producatorii auto se confrunta la nivel mondial cu impactul crizei economice si o parte dintre acestia au solicitat sprijin guvernamental.
Daimler a anuntat ca primul trimestru ar putea aduce pierderi operationale considerabile si s-a angajat sa reduca masiv costurile. „Salutam demersul Aabar de a sprijini strategia corporativa a Daimler", a afirmat Dieter Zetsche, presedintele executiv al producatorului auto.
Aabar Investments, afiliata companiei de stat IPIC (International Petroleum Investment Company), a anuntat ca va coopera cu Daimler pentru dezvoltarea automobilelor electrice si a unor noi materiale pentru industria auto, precum si pentru infiintarea unui centru de pregatire a inginerilor in Abu Dhabi.
Khadem Al Qubaisi, presedintele Aabar, a declarat ca fondul de investitii este interesat de majorarea participatiei detinute in cadrul Daimler. „Luam in calcul acest demers - nu in prezent, ci in urmatorii ani, in functie de evolutia pietei si de strategia noastra. Am putea achizitiona un pachet de actiuni care sa totalizeze maximum 15-20%", a precizat Al Qubaisi. Daimler a avut pierderi de 1,53 mld. euro in trimestrul patru.
„Ambele companii vor avea de castigat de pe urma acestei tranzactii", a afirmat Ferdinand Dudenhoeffer, expert auto la Universitatea Duisburg-Essen. „Pretul este atractiv pentru compania din Abu Dhabi, iar Daimler obtine lichiditati si un investitor pe termen lung, in conditiile in care urmatorii doi ani vor fi destul de dificili."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO