Business Internaţional

Un ministru francez îşi critică un coleg pentru declaraţiile împotriva romilor, care "pun în pericol" valorile Franţei

Un ministru francez îşi critică un coleg pentru...

Autor: Mihai Draghici

27.09.2013, 09:22 352

Ministrul francez al Locuinţelor, Cecile Duflot, îl acuză pe colegul său de la Ministerul de Interne, Manuel Valls, că "pune în pericol" valorile Republicii Franceze prin declaraţiile împotriva romilor, cerând intervenţia urgentă a preşedintelui socialist Francois Hollande.

Miercuri, Manuel Valls a fost criticat de Comisia Europeană după ce a afirmat că cei mai mulţi dintre cei aproximativ 15.000 de romi din Franţa ar trebui repatriaţi, dat fiind că au moduri de viaţă "extrem de diferite".

"Când a spus aceste lucruri deja a trecut de limita care pune în pericol pactul republican", a reacţionat Cécile Duflot, conform AFP, referindu-se la valorile esenţiale ale Republicii Franceze.

"Aceste lucruri nu sunt în responsabilitatea miniştrilor, sunt responsabilitatea preşedintelui Republicii. Pentru că, dincolo de programul său politic, a fost ales pentru a repara răni dureroase. Acest rol esenşial care i-a fost acordat preşedintelui, de reparare a rănilor, de aplanare a tensiunilor... este un pact al valorilor care au fondat această majoritate", a subliniat Duflot.

Cecile Duflot este al doilea membru al Guvernului francez care critică declaraţiile ministrului de Interne. Ministrul Industriilor, socialistul Arnaud Montebourg, a catalogat declaraţiile lui Valls drept "excesive", sugerând că ar trebui "corectate".

Manuel Valls a reiterat miercuri că "romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze" acolo, apreciind că nu este "nimic de corectat" la aceste afirmaţii care au produs o polemică în contextul apropierii alegerilor municipale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO