Business Internaţional

Un scandal în pregătire. O mare agenţie de evaluare financiară a permis scurgerea de informaţii înainte de anunţul modificărilor de rating

Un scandal în pregătire. O mare agenţie de evaluare financiară a permis scurgerea de informaţii înainte de anunţul modificărilor de rating

Autor: Iulian Anghel

02.10.2011, 14:29 481

Procedurile interne ale uneia dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară permit scurgerea de informaţii în privinţa ratingurilor acordate entităţilor pe care le examinează, potrivit unui raport al Comisiei pentru operaţiuni bursiere americane (SEC), publicat sâmbătă.



"La una dintre agenţiile de rating procedurile referitoare la difuzarea unei decizii de rating pare că permit, în unele cazuri, difuzarea restrânsă a deciziei înainte ca ea să fie comunicată public", notează raportul citat.


Agenţia incriminată nu este nominalizată în raport.



Acest document de 20 de pagini este ultimul publicat de SEC în privinţa celor trei mari agenţii de rating - Standard&Poor's, Moody's şi Fitch - şi a altor şapte, mai puţin importante, recunoscute în SUA.



Agenţiile de rating s-au văzut, în ultimii ani, acuzate de faptul că poartă o grea responsabilitate în declanşarea actualei crize prin faptul că au acordat ratinguri maxime pentru numeroase produse financiare care s-au dovedit apoi extrem de toxice şi fără valoare.

Bănuite de conflicte de interese multiple, ele au făcut obiectul mai multor anchete în Statele Unite.



Decizia din august a S&P de a scădea ratingul SUA asupra datoriei pe termen lung a fost precedată de mai multe articole de presă care evocau iminenţa acestei măsuri inedite. Dar raportul nu nominalizează S&P.



De o manieră generală, raportul SEC notează că fiecare dintre cele trei mari agenţii de rating a adus schimbări în modul de funcţionare faţă de perioada 2007-2008 (perioada examinată de raport este 2009 - 2010), dar indică faptul are "numeroase constatări şi observaţii" unde este nevoie de schimbări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO