Business Internaţional

Un vaccin anti-COVID-19 nu va curma imediat suferinţa economiei mondiale. Strategii americani şi cei din zona euro se aşteaptă la o revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei în 2022

Un vaccin anti-COVID-19 nu va curma imediat suferinţa...
13.11.2020, 00:07 215

Vestea că Pfizer şi partenerul său BioNTech SE ar putea obţine undă verde pentru un vaccin împotriva coronaviru­sului în decurs de câteva săptămâni a generat speranţe că economia mondială şi-ar putea reveni în forţă anul viitor.

Însă deşi un vaccin de succes ar putea da într-adevăr un impuls economiei în 2021, economiştii spun că va mai dura până când aceasta se va redresa de pe urma unei lovituri istorice suferite pe planul locurilor de muncă, investiţiilor şi companiilor. Vaccinul nu va veni probabil nici în ajutorul pieţei petroliere mai devreme de sfârşitul anului viitor.

Deşi vestea legată de vaccin a determinat un raliu pu­ternic al pieţei de acţiuni în condiţiile în care investitorii anti­ci­pează o redeschidere a economiilor grav afectate de pande­mie, ar putea dura mai multe luni până când orice vaccin va fi administrat unui număr suficient de oameni pentru a reduce nevoia de restricţii, scrie The Wall Street Journal.

Între timp, businessurile cele mai constrânse de virus va trebui să îndure luni de cerere slăbită.

Anunţul privind vaccinul nu a dus imediat la o revizuire a perioadei de care economiile americană şi europeană vor avea nevoie pentru a reveni la dimensiunile de dinaintea pandemiei, în condiţiile în care majoritatea economiştilor luaseră deja în calcul apariţia unui vaccin. Strategii americani şi cei din zona euro se aşteaptă la o revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei în 2022. Lumea bogată va fi prima care va beneficia din punct de vedere economic de pe urma unui vaccin. Ţările sărace vor avea probabil acces la vaccinuri de succes mai târziu. Duke Global Health Innovation Center estimează că nu vor exista suficiente vaccinuri pentru a acoperi populaţia lumii până în 2024.

Chiar dacă efectul economic al unui vaccin nu va fi resimţit timp de mai multe luni de-acum încolo, ar putea exista totuşi un beneficiu pe termen scurt de pe urma unei reveniri a optimismului.

Vaccinul nu va aduce o salvare imediată nici pentru piaţa petrolieră, avertizează Agenţia Internaţională pentru Energie, potrivit Financial Times.

Avertismentul organismului vine la o zi după ce OPEC anunţase că cererea pentru barilii cartelului va fi mai redusă anul trecut decât anticipase cu o lună în urmă. Perspectivele mai slabe privind cererea, dublate de o ofertă în creştere, pun presiune pe producătorii mondiali să-şi restrângă producţia pentru a susţine preţurile, spun analiştii.

„Este mult prea devreme pentru a şti cum şi când vaccinurile pot permite revenirea la o viaţă normală. Deocamdată, nu anticipăm un impact semnificativ în prima jumătate a anului viitor“, se arată în comunicatul IEA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO