Business Internaţional

Una dintre cele mai mari banci pentru IMM-uri din SUA a intrat in faliment

Una dintre cele mai mari banci pentru IMM-uri din SUA a intrat in faliment
02.11.2009, 23:15 38

CIT, unul dintre cei mai importanti jucatori americani dindomeniul creditarii intreprinderilor mici si mijlocii, a intrat infaliment, in conditiile in care criza i-a ingreunat accesul lafinantare.
Falimentul bancii CIT, unul dintre cele mai mari din istoriacorporatista a Statelor Unite, a fost anticipat de cateva luni sieste putin probabil sa aiba efecte negative majore asuprasistemului financiar mondial, cel putin pe termen scurt, scrieagentia de presa Thomson Reuters. Cu toate acestea, problemele cucare se confrunta banca ar putea avea un impact sever asupraeconomiei americane, extrem de fragila din cauza recesiunii.

Datorii de 65 mld. dolari
Dupa primul semestru, CIT si diviziile sale detineau active invaloare de 71 mld. dolari (47,8 mld. euro) si datorii de 64,9 mld.dolari (43,7 mld. euro). Din acest motiv, falimentul bancii esteunul dintre cele mai rasunatoare din istoria Statelor Unite, chiardaca majoritatea activelor nu se afla in proprietateacompaniei-mama, care a solicitat protectie in fata creditorilor.Actiunile bancii au atins un maxim istoric in 2007,tranzactionandu-se pentru 60 de dolari pe titlu, insa la finalulsedintei de vinerea trecuta, acestea mai valorau doar 72 decenti.
Falimentul institutiei de credit ar putea reprezenta in acelasitimp o lovitura sub centura pentru guvernul de la Washington, carea acordat bancii in decembrie anul trecut fonduri de 2,33 mld.dolari (1,5 mld. euro), suma ce ar putea fi pierduta deautoritati.
Statul american va recupera banii investiti numai dupa ce CIT varambursa sumele datorate creditorilor si detinatorilor deobligatiuni.
Falimentul bancii va reprezenta prima pierdere consemnata deguvernul american prin programul Troubled Asset Relief Program(TARP, pachet in valoare de 700 mld. dolari destinat resuscitariisectorului bancar american), desi statul mai are inca sanse sarecupereze macar o parte din banii investiti.

Conducerea bancii vrea o reorganizarerapida
Majoritatea creditorilor CIT au aprobat planul de reorganizare abancii, iar reprezentantii institutiei au declarat ca spera sa iasade sub protectia legii falimentului pana la finalul anului acesta,in apropiere de sfarsitul mandatului actualului director executivJeff Peek.
Parcurgerea rapida a procedurilor de restructurare este crucialapentru CIT daca doreste sa-si pastreze clientii, printre care senumara francizele Dunkin' Donuts sau compania de productie de filmeDark Castel Entertainment.
"Cu cat o companie sta mai mult in faliment, cu atat valoareabusinessului incepe sa scada. Credibilitatea si perceptia existentasunt extrem de importante pentru o institutie financiara", adeclarat Jack Williams, profesor de drept specializat pe falimentela Universitatea din Georgia.
Institutia de credit continua sa acorde imprumuturi si sa-sionoreze angajamentele de finantare a clientilor, potrivit unorsurse familiare cu situatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO