Business Internaţional

Ungaria fixează cursul la care sunt plătite creditele în valută

Ungaria fixează cursul la care sunt plătite creditele în valută

Viktor Orbán, premierul Ungariei

Autor: Marius Oncu

30.05.2011, 23:48 1319

Guvernul Ungariei şi asociaţia băncilor au ajuns la un acordpentru un program prin care să sprijine posesorii de crediteipotecare în valută confruntaţi cu probleme, a declarat premierulViktor Orbán, citat de cotidianul ungar Portfolio.

Cursul de schimb între forint şi francul elveţian va fi fixat la180 de forinţi pentru un franc, iar până la 1 octombrie vor puteafi scoase la licitaţie doar garanţiile, pentru crediteneperformante, ce depăşesc 30 de milioane de forinţi (112.000 deeuro).

Ulterior va fi stabilit un sistem de cote pentru executareagaranţiilor, începând de la 2% din garanţiile creditelor cuîntârzieri la plăţi mai mari de 90 de zile în fiecare trimestru.Cota trimestrială de 2% va creşte în fiecare an cu un punctprocentual, la 3% în 2013, 4% în 2014 şi 5% în 2015, noteazăPortfolio.

Executivul şi băncile nu au ajuns la o înţelegere privind taxainstituită asupra sistemului bancar, urmând ca aceasta să rămână învigoare cel puţin până la sfârşitul lui 2014.
De asemenea, statul a convenit cu asociaţia băncilor privindreintroducerea creditării ipotecare în euro, însă doar pentrupersoanele cu salarii mari în monedă europeană.

Pentru împrumuturile în euro cursul a fost fixat la 250 de forinţipe euro, iar pentru cele în yeni japonezi la 200 de forinţi, aafirmat ministrul economiei György Matolcsy.

O primă fază de scoatere la licitaţie a garanţiilor se va desfăşuraîntre 1 iulie şi 1 octombrie în acest an şi va viza doarproprietăţile cu valori mai mari de 30 milioane de forinţi (112.000euro) preluate de bănci de la datornici. Totodată, creditulcontractat în aceste situaţii trebuie să depăşească 20 de milioanede forinţi (74.600 euro), a adăugat Matolcsy.
În ultimele trei luni ale anului, băncile vor putea vinde 2% dingaranţiile prescrise, urmând ca ulterior rata trimestrială săcrească anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO